u bent hier: home / geschiedenis / gemeentewapens afbeelding voor de banner
Contacteer Printvriendelijke versie Lettertype vergroten Lettertype verkleinen Sitemap RSS-feed
Home

Gemeentewapens

Gemeenten zijn trots op hun gemeentewapen. Zeker in het verleden bezorgde het hen een eigen identiteit die zich beroemde op een eeuwenoude oorsprong. Briefhoofden en enveloppen pakten er in het verleden dan ook graag mee uit. Relatiegeschenken droegen vaak het wapen van de gemeente. In onze tijd zijn de aloude gemeentewapens zelf een historisch relict geworden. Er is een stoflaag op komen dwarrelen, de wapens komen verouderd over en minder aangepast aan de nieuwste communicatiemiddelen. Ze passen niet meer echt in de huisstijl van een moderne gemeente die zich meer en meer bedient van de eigentijdse variant van het gemeentewapen, het logo. Ook al worden ze nog amper gebruikt, de gemeentewapens blijven wel bestaan. Terwijl logo's regelmatig aangepast worden aan de grillen van de tijd, zijn de gemeentewapens eerder tijdloos. Zij bieden een blijvende link met het verleden van de gemeente. Gemeentewapens zijn dan ook een interessante historische bron. De studie van de gemeentewapens noemt men de heraldiek die zoals elke wetenschap zijn eigen jargon hanteert. Zo hebben de meeste kleuren in de heraldiek een andere naam dan in het dagelijks leven. Keel in de beschrijving van de wapens staat voor rood en sabel voor zwart.

 


 

Gemeentewapen van Binkom


 

 

Binkom heeft nooit een eigen gemeentewapen gekend. Briefhoofden, enveloppen en gemeentestempels maakten gebruik van het Belgische wapen met de Belgische leeuw en de nationale leuze ‘Eendracht maakt macht'.

 


 

Gemeentewapen van Linden  


Het gemeentewapen van Linden werd toegekend bij Koninklijk Besluit van 28 juni 1966. De beschrijving luidt: "van keel met drie vijfbladeren van goud, het schildhoofd van zilver beladen met drie gerangschikte schuine houten hamers van sabel". Het wapen verwijst naar een oud zegel dat al in de 14de eeuw gebruikt werd door de schepenbank van Linden. De vijfbladeren en de hamers kwamen voor op dat zegel.


Gemeentewapen van Lubbeek  

 

 

Het gemeentewapen van Lubbeek werd toegekend bij Koninklijk Besluit van 23 juli 1858. De beschrijving luidt: "van sabel met gouden leeuw, geklauwd en getongd van keel". Het wapen gaat terug op zegels van de schepenbank van Lubbeek waarvan afdrukken uit de 14de eeuw bewaard zijn gebleven. De leeuw is de Brabantse leeuw, die ook voorkwam op het wapen van de hertogen van Brabant. Lubbeek mocht dit wapen gebruiken omdat de hertog van Brabant op Lubbeeks grondgebied de volledige rechtsmacht bezat.

 


 

Gemeentewapen van Pellenberg 

 

Het gemeentewapen van Pellenberg werd toegekend bij Koninklijk Besluit van 15 april 1952. De beschrijving luidt: "van zilver met een ruitvormige gesp -de tong faaswijs geplaatst en in het midden gebroken, - van keel, het schild getopt met een hoed van Brabantse baron". Het gemeentewapen had zijn inspiratie gehaald bij het wapen van de familie van Wissenkercke, een adellijke familie uit de Nederlandse provincie Zeeland waar nog altijd een dorpje met de naam Wissenkerke bestaat. Jan van Wissenkercke werd heer van Pellenberg in 1654. Het jaar erop -in 1655- kreeg hij de titel van baron toegekend waardoor Pellenberg het statuut verwierf van baronie (zie publicatie 2 van de Lubbeekse Historische Tijdingen).


Gemeentewapen van de fusiegemeente Lubbeek

 

Naar aanleiding van de fusie van Binkom, Linden, Lubbeek en Pellenberg tot de nieuwe gemeente Lubbeek, werd een nieuw gemeentewapen aangevraagd. Een voorstel tot gedeeld wapen met een combinatie van de oude wapens van Lubbeek, Linden en Pellenberg werd afgewezen en men koos voor het gemeentewapen van Lubbeek. Het gemeentewapen van de gemeente Lubbeek werd als volgt vastgesteld door het Koninklijk Besluit van 11 februari 1981, opnieuw bevestigd bij Ministerieel Besluit van 8 februari 1994: "in sabel een leeuw van goud, geklauwd en getongd van keel".

 


 

Gemeentevlag

 

Ook bij Koninklijk Besluit van 11 februari 1981, opnieuw bevestigd bij Ministerieel Besluit van 8 februari 1994 werd de vlag van de gemeente Lubbeek als volgt vastgesteld: "gevierendeeld 1. en 4. zwart, 2. en 3. geel". De vier kwartieren staan symbool voor de vier deelgemeenten. De kleuren geel en zwart zijn geïnspireerd op de hoofdkleuren van het gemeentewapen.

 


 

Gemeentelogo

 

Het huidige logo van de gemeente is in gebruik sedert februari 2013. Het is al het tweede logo van de gemeente en vervangt het eerste logo dat bestond sedert januari 2001. Het logo kent twee hoofdbestanddelen -een grafisch element en een slogan -die beide vooral het groene karakter van de gemeente in de verf stellen. Een boom staat op een groene heuvel, diep geworteld in de grond. Op Lubbeekse bodem is het dan ook goed toeven. Het terrein is golvend, nog zo'n karakteristiek van het dorpslandschap die garant staat voor uren wandel-en fietsplezier. De blaadjes van de boom wemelen van de verschillende kleuren. Net zo divers is de gemeentelijke dienstverlening. Net zo verscheiden moge ook onze bevolking zijn. Niet alle blaadjes hangen vast in de boom, sommige dwarrelen weg in de wind. Lubbeek bruist dan ook van de activiteiten. De slogan ‘troeven in rustig groen' versterkt de kernboodschap van het logo: met zoveel troeven kan het niet anders dan aangenaam toeven zijn in Lubbeek.

 

recent vernieuwd op de site

22-05-2018 Vliegverkeer boven onze gemeente
22-05-2018 Opendeurweekend ACE
22-05-2018 Aanvraag
17-05-2018 Met de fiets langs herinneringen aan WOI in Lubbeek
17-05-2018 Internationale dag tegen homo- en transfobie

Nieuws

Thumbnail - Vliegverkeer boven onze gemeente 22-05-2018 Vliegverkeer boven onze gemeente Op donderdag 14 juni 2018 om 19u30 vindt een gemeentelijke informatieavond plaats in zaal Libbeke.

De informatieavond wordt georganiseerd door de ombudsdienst van de federale regering voor de luchthaven Brussel Nationaal (Belgocontrol) en gaat over het vliegverkeer boven onze gemeente. Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist om de burger vrijblijvend uit te nodigen op deze informatieavond, gezien de vele vragen die rijzen omtrent het vliegverkeer boven onze gemeente. Tijdens deze bijeenkomst zal een presentatie worden gegeven door de afgevaardigden van Belgocontrol.

Om de praktische reden, vragen we om jouw aanwezigheid te bevestigen via het mailadres info@lubbeek.be. met als onderwerp: ‘infoavond vliegverkeer'.

meer info
Mobiliteit
tel 016 47 97 33

meer
Thumbnail - Opendeurweekend ACE 22-05-2018 Opendeurweekend ACE

Opendeurweekend

Op 22, 23 en 24 juni 2018 zet het Atelier voor Creatieve Expressie (ACE) de deuren wagenwijd open voor het jaarlijkse opendeurweekend.

Klik hier voor meer info

meer
17-05-2018 Met de fiets langs herinneringen aan WOI in Lubbeek

Fietstocht in Lubbeek van 14u tot 17u op zondag 27 mei 2018

We fietsen langs enkele infopanelen die het verhaal vertellen van de woelig eerste oorlogsmaanden in Lubbeek.
Verzamelen doen we aan zaal Libbeke vanaf 13u30. Omstreeks 14u starten we voor een route van 33 km.
Voor diegenen die er vorig jaar ook al bij waren, we vertrekken dit jaar in tegenovergestelde richting en rijden eerst langs Binkom.

Aan elke infozuil houden we even halt voor een kort woordje uitleg. Halverwege is een sanitaire stop voorzien. als afsluiter biedt het gemeentebestuur nog een hapje en een drankje aan. Het einde is voorzien omstreeks 17u.

meer
Thumbnail - Internationale dag tegen homo- en transfobie 17-05-2018 Internationale dag tegen homo- en transfobie

Vandaag, donderdag 17 mei 2018, is het de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie. Het college van burgemeester en schepenen hesen hiervoor de regenboogvlag.

Wereldwijd vraagt men op deze dag aandacht voor de problemen waarmee holebi's en transgenders nog steeds af te rekenen hebben: discriminatie, homo- en/of transfobie, geweld, vervolging, specifieke gezondheidsrisico's enz.

meer
Thumbnail - Op vakantie? Vraag gratis afwezigheidstoezicht aan! 14-05-2018 Op vakantie? Vraag gratis afwezigheidstoezicht aan! Bij het plaatselijk politiekantoor of op de website www.policeonweb.belgium.be kan je gratis afwezigheidstoezicht aanvragen. De politie komt op onregelmatige tijdstippen bij je woning langs, controleert of al je deuren en ramen afgesloten zijn en let op mogelijke sporen van inbraak.
Meld de periode van afwezigheid (van 1 week tot max. 3 maanden) minstens 7 dagen op voorhand.
Zorg voor een contactpersoon die de politie eventueel kan bereiken tijdens jouw afwezigheid.

Sociale controle is niet te vervangen door politietoezicht! Vraag ook aan je buren, familie en/of vrienden om je woning in de gaten houden.
meer
Thumbnail - Lubbeek Feest! 08-05-2018 Lubbeek Feest!

Zondag 8 juli 2018 van 13u tot 18u op de site van zaal Libbeke ...

Schrijf het alvast in jullie agenda!

meer
Thumbnail - Lubbeek schakelt over van arm naar rijk gas 03-05-2018 Lubbeek schakelt over van arm naar rijk gas Vanaf 1 juni 2018 verdeelt Infrax in Lubbeek een andere soort gas. Die datum is dichterbij dan je denkt. Je laat best nu al je installateur of een technicus controleren of al je toestellen (verwarmingsketel, kachel(s), doorstromer(s), kookfornuis, ...) geschikt zijn voor dit andere gas. Maak hiervoor zo snel mogelijk een afspraak zodat je zeker op tijd klaar bent! meer
03-05-2018 Gratis infosessies

In het voorjaar van 2018 zullen er verschillende gratis infosessies gehouden worden over wonen en energie. Benieuwd? Klik op 'meer' en kijk of er een leuke infosessie voor jou bij zit!

Indien je je wil inschrijven voor één van de infosessies of als je meer informatie wenst kan je contact opnemen met Hartje Hageland via tel. 016 63 95 65 of info@hartjehageland.be

meer

Klik hier voor het volledige nieuwsoverzicht