u bent hier: welzijn afbeelding voor de banner
Contacteer Printvriendelijke versie Lettertype vergroten Lettertype verkleinen Sitemap RSS-feed
welzijn

VERSLAG KNELPUNTENWANDELING 28 APRIL 2018

De gemeente Lubbeek heeft een engagementsverklaring voor toegankelijke gemeente ondertekend, waarbij zij deelneemt aan een 10 puntenprogramma en gedurende 1 jaar actief werkt rond toegankelijkheid. Eén van de actiepunten is het organiseren van een knelpuntenwandeling in onze gemeente met als doel het in kaart brengen van de knelpunten i.v.m. de toegankelijkheid in de gemeente.

Deze knelpuntenwandeling vond plaats te Lubbeek op zaterdag 28 april 2018 om 10 u.

We waren blij dat er heel wat mensen met een beperking aanwezig waren. Geïnteresseerden die eens wilden weten hoe een wandeling in Lubbeek zou aanvoelen als ze zich in zo'n situatie zouden bevinden, kregen een rolstoel/rollator, blinddoek en witte stok of oordoppen.

We vertrokken aan het gemeentehuis (bezoek loketten, toilet voor mensen met een beperking), gingen langs de sporthal (kleedkamers, polyvalente zaal, toilet voor mensen met een beperking) en de bib (inscansysteem, lift, boekenrekken, toilet voor mensen met een beperking) via de Gellenberg naar de Dorpskring (selfbanking Belfius en KBC, handelszaken, bushalte, post, Carrefour) en kwamen zo terug naar het gemeentehuis.
Iedereen kreeg een checklist mee . Zo konden de deelnemers de moeilijkheden noteren die ze onderweg tegenkwamen.

Na de wandeling kreeg iedereen de kans om hun impressie over de wandeling weer te geven en alle checklisten werden verzameld. We waren het allemaal eens: er is nog veel werk aan de winkel om de toegankelijkheid in onze gemeente aan te pakken!

Dit zijn de voornaamste opmerkingen/indrukken van onze wandeling:
Gemeentehuis
- Geen geleiding voor de blinden naar de loketten.
- Geen kleuren of speciale tegels aan de treden van de trappen. Ook de trapleuningen moeten verlengd worden.
- De lift is niet aangepast voor de blinden (toetsen met geluid, braille) en er is geen bediening voor de slechthorenden en de doven (visuele boodschappen, display met lichtsignaal).
- De deuren van de toiletten zijn te zwaar om te openen.

Sporthal
- Geen automatische schuifdeur. De huidige deur is veel te zwaar om te openen.
- Losliggende tegels in de inkomhal.
- Het toilet voor mensen met een beperking is niet in orde : geen wasbak, geen handvat naast het toilet. Dit toilet zou volledig vernieuwd moeten worden.
- Geen vuilbakjes aanwezig op de mannentoiletten.
- Buiten zijn er geen geleide tegels naar de sporthal.

Bib
- De BIB is niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel (geen automatische deuren, deur is veel te zwaar).
- Geen duidelijk zichtbaar onderscheid tussen de trappen en het hellend vlak: best met kleuren aanduiden.
- De bovenste boeken op de rekken/ tijdschriften in de leeszaal zijn niet bereikbaar voor mensen met een rolstoel.
- De spiegel in het toilet voor mensen met een beperking hangt te hoog, het vuilbakje is te klein en het WC papier zat niet op de WC-rol.
- Bij het binnenkomen : geen toeleiding naar het onthaal voor de blinden.
- Het scherm voor het inscansysteem staat te ver voor rolstoelgebruikers.

Omgeving gemeentehuis/vijver

- De lichtpunten aan de vijver zijn voor slechtzienden hinderlijk. Licht moet altijd van boven naar onder schijnen en mag niet van opzij komen. Ook de lantaarnverlichting voldoet niet op de parking van de kerk: het licht schijnt door het glas langs alle kanten.
- De vijver is onveilig afgesloten en bepaalde punten zijn onvoldoende afgeschermd voor slechtzienden. Gebrek aan rubberen tegels aan de rand van de vijver.
- Twee grote ronde openingen in de paden (met een diameter van 1 meter) zijn niet goed afgeschermd: gevaarlijke situatie.
- Grote opening tussen de leuning van de brug (toegang gemeentehuis) en de vijver. Eventueel op te lossen door een afgeronde leuning of een rubberen tegel te plaatsen.
- Geen geleiding naar het gemeentehuis. Geen herkenning van de voetgangerszone.

Oversteekplaatsen
- Te weinig of geen oversteekplaatsen op de Gellenberg en de Dorpskring (bv aan het begin van de parking aan de kerk).
- Gebrek aan geleiding : nergens zijn er ribbeltegels van de huizen naar de oversteekplaatsen toe en er zijn geen noppentegels aan het begin en het einde van het zebrapad (oversteekplaats Gellenberg, bank, apotheker, bakker, kerk).
- Het niveauverschil aan de oversteekplaats op de Gellenberg: de boordstenen zijn te hoog.

Stoepen
- De stoep aan de bib is uitgehold door hinderlijke goten.
- Geen verschil tussen fietspaden en voetpaden op de Dorpskring: fietsers op het voetpad, auto's op het fietspad.
- Geen parkeer- en stilstaanverbod op de verhoogde bermen en stoepen van de Dorpskring: bv aan de apotheek en aan de overkant van Bakker Franky. Rolstoelen en rollators kunnen niet door.
- Voor de blinden zijn er nergens geleide tegels - je hebt geen flauw idee waar je je bevindt: bushalte, oversteekplaats of straat.
- Aan de bouwwerven op de Gellenberg: nadars staan niet volledig dicht, waardoor je als blinde de werf op kan lopen.
- Hinderlijk verkeersbord op fietspad/voetpad Gellenberg.
- Hinderlijke reclameborden van de handelaars en drankautomaten op de Dorpskring versperren de weg: gevaarlijke situatie.
- Smalle doorgang op de stoep aan Carrefour.

Rustbanken
- Geen plaats voor een rolstoel naast de zitbank.

Bushalte
- Het bushokje is niet bereikbaar door het hoog niveauverschil met de stoep.
- Geen geleide lijnen, informatietegels en noppentegels aan de bushalte. Je weet niet waar de bushalte, het fietspad en het voetpad begint/eindigt.
- Ontbreken van brailleschrift voor slechtzienden/blinden.

De meeste handelaars, het café, de banken en de kerk zijn niet bereikbaar voor rolstoelgebruikers en rollators: te hoge drempels en trappen. De aanwezige hellende vlakken zijn te steil.
De boekentil is niet bereikbaar voor rolstoelgebruikers: deze staat op een verhoogd stuk. 

Laat griep deze winter in de kou staan! 

Wist je dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt?

Meestal genees je vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben. Ben je 65-plusser, ben je zwanger of heb je gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van longen, hart, lever of nieren? Dan is het risico op complicaties door griep veel hoger. Daarom laat je je best vaccineren vanaf half oktober. Zo heb je de beste kans om geen griep te krijgen in de winter. 

Bescherm je tegen de griep en haal je griepprik.

Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin af op het griepvirus dat waarschijnlijk zal overheersen in het najaar. De bescherming die het vaccin biedt, is tijdelijk. Je moet je dus jaarlijks laten vaccineren tegen griep. Vraag ernaar bij je huisarts. 

Hoeveel kost je griepvaccin?

Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Verblijf je in een woonzorgcentrum dan is het zelfs gratis. Wil je weten of je tot een risicogroep behoort en hoeveel je griepvaccin precies kost? Vraag het aan je huisarts.

 


al je vragen over aangepast vervoer !

Bel de Mobiliteitscentrale Vlaams-Brabant
op het Gratis nummer
0800 26 990

Heb je een verminderde mobiliteit en heb je vragen over de bestaande ondersteuningsmogelijkheden of ben je op zoek naar aangepast vervoer? Dan kan je bij de mobiliteitscentrale Vlaams-Brabant terecht. De mobiliteitscentrale is een provinciale dienst die je vragen beantwoordt en die de gepaste vervoerder voor je verplaatsing zoekt.


Contactgegevens:
Gratis nummer: 0800/26 990
Mailadres: mobiliteitscentrale@vlaamsbrabant.be

 

 

Info