u bent hier: duurzaamheid / eerlijke handel afbeelding voor de banner
Contacteer Printvriendelijke versie Lettertype vergroten Lettertype verkleinen Sitemap RSS-feed
duurzaamheid

eerlijke handel

De principes van eerlijke handel zijn de volgende:
- menswaardig inkomen voor de producenten
- zoveel mogelijk rechtstreekse aankoop
- transparante keten
- respect voor mens en milieu
- werken aan rechtvaardige handelsregels op lokaal, nationaal en mondiaal niveau

De gemeenteraad keurde in zitting van 28 mei 2008 de resolutie “FairTradeGemeente” goed. Met de goedkeuring van deze resolutie heeft het gemeentebestuur van Lubbeek ingestemd om bij de aankoop van producten aandacht te besteden aan de prijs die de producenten in ontwikkelingslanden voor hun product krijgen en aan hun arbeidsomstandigheden en beroep te doen op leveranciers die producten aanbieden met Max Havelaar of vergelijkbaar keurmerk. Omdat lokale landbouwalternatieven in het Noorden ook voorbeelden zijn van eerlijke handel heeft het gemeentebestuur van Lubbeek er bewust voor gekozen om ook beroep te doen op leveranciers die producten aanbieden die lokaal duurzaam geproduceerd worden. Verder heeft het gemeentebestuur van Lubbeek ook ingestemd om de titel FairTradeGemeente te behalen en ondersteunt ze de FairTradeTrekkersgroep hierin.

ik ben verkocht

Om de titel FairTradeGemeente te behalen moet de gemeente aan zes criteria voldoen met name:

I Het lokale bestuur
Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die fairtrade steunt en beslist om koffie en nog minstens één ander product dat gecertificeerd is door Max Havelaar, aan te kopen voor vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria's. Verder verplichten ze zichzelf om het bewustzijn rond fairtrade op regelmatige basis te promoten via hun eigen informatiekanalen en andere lokale media.

II Winkels en Horeca
Minstens twee fairtradeproducten moeten duidelijk beschikbaar zijn in de plaatselijke winkels.  Fairtradeproducten moeten ook geserveerd worden in de plaatselijke horeca.  Er zijn objectieven vooropgesteld per aantal inwoners.  De winkels en horecazaken moeten communiceren over het feit dat zij fairtradeproducten verkopen of serveren.

III Bedrijven en organisaties
Fairtradeproducten worden gebruikt door een aantal lokale bedrijven en organisaties (scholen, verenigingen, kerken, enz).  Op deze plaatsen worden educatieve campagnes georganiseerd om de kennis over en de betrokkenheid met fairtrade te vergroten.

IV Media-aandacht
Het verkrijgen van media-aandacht voor de campagne.  Telkens er een nieuw criterium bereikt is, wordt de pers ingelicht. Een evenement kan georganiseerd worden bij het behalen van de titel en een strategie moet ontwikkeld worden om de campagne lang in het nieuws te houden.  Hierdoor bereikt men een groot deel van de bevolking en voelen lokale handelaars en organisaties zich gewaardeerd voor hun engagement.
 
V Trekkersgroep
Er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen. Nadien zorgt hij voor de continuïteit van de FairTradeGemeente. Hierbij is de groep verantwoordelijk voor een jaarlijkse beoordeling waaruit moet blijken dat de gemeente nog steeds aan de zes criteria voldoet.  

VI Duurzame productie en consumptie
Om FairTradeGemeente te worden, lanceert men in de gemeente een nieuw initiatief dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten thuis, op de werkvloer en op openbare plaatsen aanmoedigt. Er wordt over dit initiatief duidelijk gecommuniceerd.
Om de titel te behalen én te behouden wordt ofwel een meerjareninitiatief opgestart, ofwel een kortlopend project met garanties dat er jaarlijks een nieuw initiatief zal genomen worden ter bevordering van het lokaal en duurzaam consumeren en produceren.

Meer informatie:

www.fairtradegemeenten.be

Relevante items

klimaat en energie
biodiversiteit
participatie
suggesties
projecten

Info

Openingsuren

Maandag t.e.m. vrijdag
van 08u30 tot 11u55
Dinsdag en woensdag:
Van 12u30 tot 16u00
Donderdagavond
van 17u30 tot 19u45

Contact

Gemeente Lubbeek
Gellenberg 16
3210 Lubbeek
Tel. 016 47.97.52
duurzaamheid@lubbeek.be