u bent hier: diensten / archief afbeelding voor de banner
Contacteer Printvriendelijke versie Lettertype vergroten Lettertype verkleinen Sitemap RSS-feed
diensten

archief

Archiefdienst

Archivaris: Peter Van Assche
tel.
016 47 97 55
archief@lubbeek.be


                                       

Wat is het archief van de gemeente Lubbeek?

In de loop der jaren hebben de verschillende gemeentelijke diensten bij de uitoefening van hun taken talrijke documenten ontvangen of opgesteld. Al deze stukken samen vormen het archief van de gemeente Lubbeek. Deze stukken kunnen zeer verscheiden van aard zijn. De registers van de burgerlijke stand maken deel uit van het gemeentelijk archief, maar ook een oude kaart van Lubbeek, een foto in een bouwvergunningsdossier of een elektronische databank. Het gemeentelijk archief van Lubbeek bestaat uit vijf grote componenten: het archief van de fusiegemeente Lubbeek –met archiefstukken vanaf 1977 tot op de dag van vandaag - en de archieven van de oude zelfstandige gemeenten Binkom, Linden, Lubbeek en Pellenberg – de rechtsvoorgangers van de huidige gemeente. Binnen deze vijf gehelen vind je een brede waaier van archiefstukken terug. Allemaal leggen ze op hun eigen wijze getuigenis af van de diverse aspecten van de gemeentelijke werking. De oudste van deze stukken klimmen op tot het einde van de 18e eeuw.

Waarom is een archief belangrijk?

We bewaren archiefdocumenten allereerst omdat we ze nodig hebben bij de vervulling van onze taken. Ze ondersteunen de verschillende werkprocessen. Sommige stukken bewaren we omwille van hun juridische bewijswaarde. Rechten en plichten – ook van de burgers - worden erin vastgelegd. Nog andere stukken houden we best bij omdat ze tegemoet komen aan de verantwoordingsplicht van de gemeentelijke overheid ten overstaan van de burger. Je merkt het: het archief is er voor ons, maar zeker ook voor jullie. Bovendien heeft het archief ook een culturele en historische waarde. Het archief is het geheugen van de gemeente. Zonder dat is geen geschiedenis mogelijk. Vandaar dat een goede bewaring belangrijk is.

Wanneer kan het archief geraadpleegd worden?

Wanneer je stukken uit het archief wilt inkijken, maak je vooraf een afspraak met de archiefdienst. Een leeszaalreglement is beschikbaar dat de voorwaarden en procedures vastlegt, voor het raadplegen van het archief.

inventarisSEN

Bevolkingsregisters: Klik hier
Registers van de burgerlijke stand
: klik hier
Gemeentearchief Binkom: Klik hier
Gemeentearchief Linden:
Klik hier

Bekijk ook eens onze virtuele tentoonstelling over de inventarisatie en over enkele aspecten van het verleden van Linden: www.facebook.com/gemeente.lubbeek. (Je moet geen lid van facebook zijn om deze pagina's te bekijken).

Leeszaalreglement

Klik hier

contacteer onze archivaris

(*) = een verplicht in te vullen veld

Schrijf je in op onze nieuwsbrief archief:

Relevante items

bevolking
burgerlijke stand
communicatie
cultuur
financiƫn
gemeentehuis
internationale samenwerking
jeugd
lokale economie
milieu
noodplanning
Openbare werken
personeel
secretariaat
secretaris
sport
stedenbouw
toerisme
Welzijn

Info

Openingsuren

Maandag t.e.m. vrijdag
van 08u30 tot 11u55
dinsdag en woensdag:
van 12u30 tot 16u
donderdagavond
van 17u30 tot 19u45

Contact

Gemeente Lubbeek
Gellenberg 16
3210 Lubbeek
Tel. 016 47 97 00
info@lubbeek.be