u bent hier: vrije tijd / jeugd afbeelding voor de banner
Contacteer Printvriendelijke versie Lettertype vergroten Lettertype verkleinen Sitemap RSS-feed
vrije tijd

jeugd

jeugddienst

Jeugdconsulent van dienst is: Bart Nijs.
Telefoon: 
016 47 97 22
Telefoon tijdens de zomerperiode:
voor Grabbel & Swap te Linden: 016 58 07 33
E-mail: jeugd@lubbeek.be

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Openingsuren van de gemeentelijke jeugddienst

maandag - vrijdag 08u30 tot 11u55
dinsdag - woensdag 12u30 tot 16u
donderdag 17u30 tot 19u45

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De jeugddienst

"Spelen, ... en euhm, wat doe jij voor de rest van de tijd dan nog?"

Het is zowat de meest gestelde vraag die ik als jeugdconsulent krijg. Het is voor mij tevens de bevestiging dat het wel snor zit met het Lubbeekse jeugdbeleid, want "laten Spelen", dat is trouwens de kerntaak van een jeugddienst.
Er samen mee voor zorgen dat kinderen en jongeren, al naargelang hun eigen leeftijd en behoeften, de mogelijkheid krijgen om te spelen en de dingen te doen die hun begeleiden naar het "volwassen-worden".

Spelende kinderen zijn het hart van de gemeente: Kleine ridders die ten strijde trekken tegen de draak in het duistere bos, takken die zwaarden worden, ... begeleiders die nadien de schaafwonde van de kleine ridder verzorgen. Tieners met hun skate- of longboard onder de arm op weg naar het skateterrein. Chinese voetbal, tikkertje hoog, ... . Elkaar uitdagen op de gameconsole. Spelen is van alle tijden en is er onder vele vormen.

Het leven in een georganiseerde maatschappij zoals wij die vandaag kennen, vereist dat heel wat zaken volgens bepaalde waarden en normen (in kindertaal te lezen als "regeltjes") verlopen. De organisatie hiervan verloopt achter de schermen. En net daar situeert zich voornamelijk de werking van de jeugddienst.

Plannen van activiteiten zoals de Buitenspeeldag, het vorm geven aan de Grabbel & Swap op het Plein, werkingssubsidies voorzien voor de verschillende jeugdverenigingen, zorgen voor materiaalvervoer voor de jeugdbewegingen die op kamp gaan, verwerken van aanvragen betreffende speelstraten, mee vormgeven aan de openbare speelterreintjes van de gemeente, fiscale attesten afleveren, opvolgen van het animatorenteam van de jeugddienst, toezien op de bouw van lokalen voor het jeugdwerk, zorgen dat er voldoende rode en appelblauwzeegroene verf voorradig is voor de vakantiewerking, ... .

Het werk dat op de jeugddienst verzet wordt is dus velerlei en van alle mogelijk pluimage. Dat komt ook omdat de bevolkingscategorie waar wij mee werken niet te vatten is in één afgebakend vakje. Kinderen en jongeren zijn er in alle mogelijke maten, lengtes, enz.
Nog meer dan dat er een verscheidenheid van deze doelgroep is, zijn er ideeën, grieven en wensen. Gelukkig maar!

Het is het kaderen van deze wensen en het omzetten van al die kinderdromen en jongerengevoelens naar ambtelijke taal dat de kern vormt van onze taak.
Als we dan, na al die processen, al die kinderen en jongeren naar hartenlust zien spelen, dan weten we dat wanneer ons de vraag gesteld wordt: "Spelen, ... en euhm, wat doe jij voor de rest van de tijd dan nog?", dat we goed bezig zijn.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Schrijf je in op onze nieuwsbrief jeugd:

Relevante items

sport
cultuur
internationale samenwerking
bibliotheek
senioren
toerisme

Info

Contact

Cultuurdienst
Tel. 016 47 97 21
cultuur@lubbeek.be

Toerisme
Tel. 016 47 97 00
info@lubbeek.be

Sportdienst
Tel. 016 47 97 23
sport@lubbeek.be

Jeugddienst
Tel. 016 47 97 22
jeugd@lubbeek.be