u bent hier: milieu / afval / kga afbeelding voor de banner
Contacteer Printvriendelijke versie Lettertype vergroten Lettertype verkleinen Sitemap RSS-feed
milieu

afval

kga klein gevaarlijk afval

kga

Klein Gevaarlijk Afval

Wat kan ?

Verven, inkten, lijmen, harsen, frituurolie of-vet, fondue-olie (www.valorfrit.be), motorolie (www.valorlub.be), solventen, zuren, basen, schoonmaakmiddelen, batterijen (www.bebat.be), stoffen en producten met kwik, gevaarlijk huishoudelijk afval met gemengde samenstelling, TL-, spaar- en halogeenlampen, (verpakkingen van) giftige of bijtende producten, röntgenfoto’s,…
Het KGA kan gratis naar het containerpark gebracht worden.

Meer info: sorteerwijzer

Tips

Verfresten

Laat je gebruikte frituuroliën en -vetten niet rondspoken!

Er zijn twee goede redenen om je gebruikte frituurolie, fondueolie of je gebruikte frituurvet op een correcte manier in te zamelen. Ten eerste zijn deze afvalstoffen erg belastend voor het milieu en ten tweede kunnen ze nuttig gerecycleerd worden.

Toch wordt een groot deel van de gebruikte frituuroliën of -vetten niet op een correcte manier ingezameld. De olie of het vet verdwijnt in de gootsteen, toilet, tuin of riool, of komt tussen het restafval terecht. Daardoor spoken er nog heel wat gebruikte frituuroliën en -vetten rond in ons milieu. Ze kunnen veel schade berokkenen, zoals verstopte afvoerbuizen en leidingen. Dat kan op zijn beurt leiden tot lekken of zelfs overstromingen, maar ook tot bodemvervuiling en vervuiling van het  oppervlakte- en dieptewater.

Goed genoeg voor een tweede leven

Alle gebruikte frituuroliën en -vetten die correct worden ingezameld via het containerpark, kunnen nuttig worden gerecycleerd en hergebruikt. Zo wordt het merendeel van de ingezamelde gebruikte frituuroliën en -vetten verwerkt tot milieuvriendelijke biodiesel. De rest wordt gebruikt voor energieopwekking en verwerkt in producten als pershout, plastic, industriële zepen, smeermiddelen ... De verwerking van gebruikte frituurolie, fondueolie of gebruikt frituurvet in dierenvoeding is door de Europese wet verboden omwille van de voedselveiligheid.

Breng dus altijd je gebruikte frituurvetten of -oliën naar het containerpark van jouw gemeente. Voor meer informatie kan je terecht op www.valorfrit.be of bij EcoWerf op 0800/97 0 97.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relevante items

adviesraad
afval
composteren
dieren
landbouw
milieubeleidsplan
premies
vergunningen
water
zwerfvuil

Info

Openingsuren

Maandag t.e.m. vrijdag
van 08u30 tot 11u55
Dinsdag en woensdag:
Van 12u30 tot 16u
Donderdagavond
van 17u30 tot 19u45

Contact

Gemeente Lubbeek
Gellenberg 16
3210 Lubbeek
Tel. 016 47 97 40
milieudienst@lubbeek.be