u bent hier: diensten / archief / schenkingen afbeelding voor de banner
Contacteer Printvriendelijke versie Lettertype vergroten Lettertype verkleinen Sitemap RSS-feed
diensten

archief

DE GEMEENTE WIL WERK MAKEN VAN JULLIE ARCHIEF

Het gemeentelijk archief bevat een schat aan gegevens over de geschiedenis van de gemeente. Maar een gemeentelijk archief is niet de enige bron. Wie het gemeentelijk verleden wil kennen, neemt best ook een kijkje in verenigingsarchieven, familiearchieven en privé-archieven. Het zijn vaak ongelofelijk rijke archieven die een mooie aanvulling betekenen op het “officiële” verhaal, verteld in de ambtelijke bronnen. Maar jammer genoeg lopen deze private archieven dikwijls een groot gevaar. Hoe goed een familie of persoon ook voor zijn papieren zorgt, op een bepaald ogenblik lopen ze het gevaar te verdwijnen. De gemeentelijke archiefdienst wil dat voorkomen. Bezit je getuigenissen over het verleden van de gemeente en weet je niet wat ermee aan te vangen, neem dan contact op met de gemeentelijke archiefdienst. Door je zaken in bewaring te geven op de gemeente, red je ze van vernietiging. Je bewijst er bovendien ook vele anderen een grote dienst mee, want de informatie wordt aldus beschikbaar voor vele geïnteresseerden.

Bekijk enkele schenkingen hier.

Wat kan je allemaal overdragen?  

Eigenlijk alles dat ons iets kan leren over de geschiedenis van Binkom, Linden, Lubbeek en Pellenberg. Dat kunnen familiefoto’s of oude schoolboeken uit je eigen archief zijn, maar ook stukken uit het archief van je vereniging: groepsfoto’s, folders of ledenlijsten. Ook voorwerpen zijn welkom: de vlag van een vereniging, een oude trommel van een fanfare…   

Ook al lijkt het je niet echt belangrijk, breng het toch maar in bewaring op het gemeentearchief. Vele documenten die nu waardeloos lijken, zijn binnen 100 jaar wel van waarde voor onze verre nazaten.

Schenken of in bewaring geven?

Wanneer je stukken wil overdragen aan het gemeentearchief, willen we met jullie duidelijke afspraken maken zodat iedereen tevreden is. Je kan je stukken schenken aan de gemeente

- waardoor de gemeente de eigenaar ervan wordt - maar ook gewoon in bewaring geven. De voorwaarden van schenking of bewaargeving kunnen onderling verder afgesproken en gespecificeerd worden in een echte overeenkomst, op basis van een reglement dat opgesteld werd in samenwerking met de cultuurraad en door de gemeenteraad werd goedgekeurd.

De Gezinsbond van Binkom gaf op 9 maart 2006 haar archief in bewaring op de gemeente. Toen we van het initiatief van de gemeente hoorden, zagen we eindelijk een oplossing voor ons archiefprobleem , zegt Bieke Verlinden, voorzitster van de Gezinsbond Binkom. Ons archief werd een beetje overal bewaard en er was niemand die de tijd had om er zich mee bezig te houden. Door het in bewaring te geven op de gemeente, moeten we niet echt meer vrezen dat ons archief versnipperd geraakt of verdwijnt. Bovendien blijven we er eigenaar van en kunnen we het altijd nog raadplegen.   

Als je een archief overdraagt, willen we daar natuurlijk ook goed voor zorgen. De stukken zullen daarom worden opgeborgen in zuurvrije mappen en dozen en bewaard in het gemeentelijk archiefmagazijn. Door vandaag op een zorgzame wijze om te gaan met het Lubbeekse culturele erfgoed, geven we aan onze kinderen en kleinkinderen de kans om dat erfgoed later nog te kunnen ontdekken. 

Dus zit je nog eens met je handen in het haar omdat je kast of zolder uitpuilt van het papier of de rommel, neem dan contact op met de archiefdienst ( archief@lubbeek.be of 016 47 97 55). Samen zoeken we naar een oplossing.

Relevante items

archief
bevolking
burgerlijke stand
communicatie
cultuur
financiƫn
gemeentehuis
internationale samenwerking
jeugd
lokale economie
milieu
noodplanning
Openbare werken
personeel
secretariaat
secretaris
sport
stedenbouw
toerisme
Welzijn

Info

Openingsuren

Maandag t.e.m. vrijdag
van 08u30 tot 11u55
dinsdag en woensdag:
van 12u30 tot 16u
donderdagavond
van 17u30 tot 19u45

Contact

Gemeente Lubbeek
Gellenberg 16
3210 Lubbeek
Tel. 016 47 97 00
info@lubbeek.be