u bent hier: milieu / dieren / slachtbewijs afbeelding voor de banner
Contacteer Printvriendelijke versie Lettertype vergroten Lettertype verkleinen Sitemap RSS-feed




milieu

dieren

Slachtbewijs voor schapen, geiten, runderen en varkens

Slachtbewijzen worden in een geïnformatiseerd systeem ingevoerd, waarbij alle gegevens worden verzameld in een centrale databank.

Registratie

Iedereen die eigenaar is van een dier (zelfgekweekt of pas aangekocht) en dit voor particulier gebruik wil laten slachten dient éénmalig een registratienummer (ongeacht welk dier) aan te vragen bij het gemeentebestuur van zijn woonplaats. Dit registratienummer moet u bijhouden voor latere aangiften van slachtingen.

Veehouders die reeds bekend zijn bij Sanitel dienen zich niet meer te laten registreren.

Slachtbewijs

Alle slachtingen die in een slachthuis (moeten) gebeuren, moeten daar ook volledig worden aangegeven, inclusief particuliere slachtingen. In het slachthuis dien je het registratienummer, samen met de andere gegevens, bv. over het dier, mee te delen. In dit laatste geval moet de slachting dus niet meer bij de gemeente worden aangegeven.

Particuliere slachtingen die buiten een slachthuis gebeuren, dienen dus nog te worden aangegeven bij de gemeente. Dit moet minstens twee werkdagen vóór de slachting persoonlijk door de particulier worden gedaan. Hiervoor breng je het registratienummer mee.

De geldigheidsduur van een aangifte is bepaald op acht dagen. De geldigheidsduur wordt vermeld op het aangiftebewijs dat bewaard moet blijven tot het einde van het volgende jaar.

Meer info

Ritueel slachten thuis is verboden

Ritueel slachten is toegelaten:
•             in een erkend slachthuis. Het slachten zelf en het vlees zijn onderworpen aan sanitaire controles onder leiding van een dierenarts van het Voedselagentschap
•             op speciaal aangeduide plaatsen. In dat geval wordt de slachting beschouwd als een particuliere slachting voor huishoudelijk gebruik. Hierbij is een sanitaire controle niet verplicht, wel een administratieve controle

Overzicht slachtingen:

Varkens, schapen, geiten, herten:

Slachting buiten het slachthuis:
•             vooraf éénmalige registratie bij het gemeentebestuur of provinciale controle-eenheid (PCE)van het FAVV
•             aangifte van iedere slachting bij gemeentebestuur ten laatste 2 werkdagen en ten vroegste 10 dagen voor het slachten

Slachting in het slachthuis:
•             vooraf éénmalige registratie bij het gemeentebestuur of provinciale controle-eenheid (PCE)
•             aangifte van iedere slachting bij slachthuis

Runderen en kalveren:

Slachting buiten het slachthuis: VERBODEN

Slachting in het slachthuis:
•             vooraf éénmalige registratie bij het gemeentebestuur of provinciale controle-eenheid (PCE)
•             aangifte van iedere slachting bij slachthuis

Gevogelte, konijnen, wild:

Slachting buiten het slachthuis:
•             geen registratie nodig

Slachting in het slachthuis:
•             vooraf éénmalige registratie bij het gemeentebestuur of provinciale controle-eenheid (PCE)

Procedure

De registratie en/of het afleveren van een slachtbewijs gebeurt aan het loket milieu, landbouw en dierenwelzijn. Na registratie in het systeem en het afdrukken van de gevraagde formulieren krijgt u onmiddellijk uw registratieformulier en/of slachtbewijs.

Wat meebrengen

  • identiteitskaart (als het de eerste keer is dat u een registratie en/of slachtbewijs aanvraagt)
    beslagnummer van het dier (bij slachting buiten het slachthuis van varkens, schapen, geiten of herten)

Bedrag

Gratis

Relevante items

adviesraad
afval
composteren
dieren
landbouw
milieubeleidsplan
premies
vergunningen
water
zwerfvuil

Info

Openingsuren

Maandag t.e.m. vrijdag
van 08u30 tot 11u55
Dinsdag en woensdag:
Van 12u30 tot 16u
Donderdagavond
van 17u30 tot 19u45

Contact

Gemeente Lubbeek
Gellenberg 16
3210 Lubbeek
Tel. 016 47 97 40
milieudienst@lubbeek.be