u bent hier: duurzaamheid / biodiversiteit / vleermuizen afbeelding voor de banner
Contacteer Printvriendelijke versie Lettertype vergroten Lettertype verkleinen Sitemap RSS-feed
duurzaamheid

biodiversiteit

Vleermuizen, ‘fluwelen fladderaars’

vleermuizen

Onze voorouders zijn eigenlijk nooit zo dol geweest op de nachtploeg van Moeder Natuur. Bijgelovige zielen vonden dat de Vleermuis niets minder was dan de rechterhand van de duivel in hoogsteigen persoon. Want: "dieren die zich overdag niet laten zien, hebben vast wel iets te verbergen..."

Gelukkig weten we inmiddels wel beter. Het is niet al vogel wat vliegt. Vleermuizen zijn gewoon zoogdieren zoals ‘muizen' in de naam laat vermoeden. Net als andere zoogdieren brengen ze jongen ter wereld die ze zogen, zijn ze behaard en regelen ze hun lichaamstemperatuur. Dat "muizen" in hun naam is misschien wel wat misleidend: ‘echte' muizen zijn immers knaagdieren. Vleermuizen daarentegen behoren tot een aparte orde van de zoogdieren: de vleermuizen of handvleugeligen.

Onze vleermuizen zijn insecteneters. Al vliegend plukt o.a. onze Dwergvleermuis allerlei motten, vliegen, muggen, kevers, dansmuggen, gaasvliegen enz. uit de lucht.
Een nachtelijk Vleermuizenmenu kan er als volgt uitzien: voorgerecht: een soepje van 19 langpootmuggen - hoofdgerecht: een stoofpotje van 23 nachtvlinders, 42 schietmotten en 32 vliegen - nagerecht: een ijsje van 214 steekmuggen met een sausje van 283 pluimmuggen.
Dit alleen maar om aan te tonen hoe leuk het kan zijn om zo'n natuurlijke ‘muggenkiller' als buur te hebben.
De gemeente Lubbeek bood vorig jaar in samenwerking met Natuurpunt Lubbeek aan inwoners de kans om een kant en klaar vleermuis(t)huis in je buurt of aan je woning op te hangen. Het betreffen ‘zomerverblijven" want in de wintermaanden zoeken onze fluwelen fladderaars andere oorden op. Nadien zal Natuurpunt Lubbeek ieder jaar de vleermuiskasten komen nakijken.

vleermuiskast

Relevante items

klimaat en energie
biodiversiteit
eerlijke handel
participatie
suggesties
projecten

Info

Openingsuren

Maandag t.e.m. vrijdag
van 08u30 tot 11u55
Dinsdag en woensdag:
Van 12u30 tot 16u00
Donderdagavond
van 17u30 tot 19u45

Contact

Gemeente Lubbeek
Gellenberg 16
3210 Lubbeek
Tel. 016 47.97.52
duurzaamheid@lubbeek.be