Afrika Film Festival 2020 te LUBBEEK - Nuestras Madres

Fictiefilm / 2019 / duur: 1:18 / Guatemala, België, Frankrijk / regie: Cesar Diaz / Cast: Emma Dib, Armando Espitia, e.a. / Dialogen: Spaans / Ondertiteling: Nederlands
Guatemala herstelt zich van de decennialange burgeroorlog, nu de regering is gestart met processen tegen de militairen die wandaden pleegden. Ernesto heeft als forensische antropoloog de taak om lichamen uit de vele anonieme graven te identificeren. Zo kunnen nabestaanden na jaren van onzekerheid alsnog te weten komen wat er is gebeurd met hun vermiste dierbaren. Ernesto doet hierbij beroep op lokale getuigenissen en komt zo onverwacht het verhaal van zijn eigen verdwenen vader op het spoor. 
Commentaar:
De Belgisch-Guatemalteekse regisseur César Díaz won met zijn fictiedebuut de Camera d'Or op het filmfestival van Cannes én mag zijn film ook de Belgische inzending voor de Oscars in de categorie Beste Buitenlandse film noemen. Terecht, want Nuestras Madras is niet alleen een cinematografisch pareltje, maar een onverwacht spannend verhaal over de jarenlange impact van oorlogsdaden. Díaz verdiende eerder zijn sporen als documentairemaker en als monteur van succesvolle films als Ixcanul en recent nog Tremblores. Zijn fictiedebuut gaat voorbij aan de goede bedoelingen en pakt je bij het nekvel met breedbeeld camerawerk van het wondermooie Guatemala. Het feit dat het verhaal helaas de werkelijkheid reflecteert en heel wat echte 'nuestras madres' meespelen verhoogt alleen maar het kippevel gevoel.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Organisatie

Gemeente Lubbeek en de GRIS (Gemeentelijke Raad voor Internationale Samenwerking)

Filter op categorie