Asbest

Verplichte veiligheidsmaatregelen sinds 1 januari 2021 bij het aanleveren van asbest op het recyclagepark!

Om jouw veiligheid, die van de andere inwoners en die van de parkwachter te verhogen, is het verplicht om asbesthoudende materialen  aan te leveren verpakt in transparante, plastic folie aan te leveren op het recyclagepark.

Verpak grote stukken asbestafval, zoals golfplaten, in doorzichtige plastic bouwfolie (minstens 100 micron) en plak deze goed af met een stevige plakband. Zorg dat het pakket nog hanteerbaar is, zodat je het op het recyclagepark voorzichtig in de bigbag voor asbest kan leggen.

Kleinere stukken asbestafval, zoals leien, dien je te verpakken in doorzichtige plastic folie of dubbel te verpakken in stevige, transparante plastic zakken. Verpak ze dus 2 keer in een plastic zak en plak goed af met een stevige plakband. Deze bouwfolie en plastic zakken kan je in de meeste doe-het-zelfzaken aankopen.

Wees voorzichtig bij het verwijderen van asbest: vermijd breken en draag de correcte beschermingsmiddelen, namelijk een FFP3-masker, een wegwerpoverall en handschoenen. Na het verpakken van je asbestafval kan je deze beschermmaterialen ook 2 keer in een plastic zak verpakken en op het recyclagepark afgeven bij je asbestafval.

Opgelet: de stukken hechtgebonden asbest mogen maximum 2,90 meter lang en 1 meter breed zijn. Wil je grotere stukken aanbrengen, neem dan vooraf contact op met EcoWerf op 0800 97 0 97.

Meer info en tips over het verwijderen en wegbrengen van jouw asbestafval: https://www.ecowerf.be/sorteerregels-asbestcement

Procedure

Afgifte in het recycagepark van hechtgebonden asbest

Vooraf een afspraak maken op 0800/97097 is verplicht!

Zonder afspraak mag je geen asbest aanleveren.

Belangrijk: verpak je asbest in transparante plastic folie. Gedetailleerde info op https://www.ecowerf.be/sorteerregels/sorteerregels-asbestcement 

Respecteer de richtlijnen voor een vlot en veilig bezoek. Je kan ze nalezen op https://www.ecowerf.be

Hechtgebonden asbest laten ophalen aan huis (project tot einde december 2023): contacteer de asbestcoach van EcoWerf!

Vul het aanvraagformulier in op https://www.ecowerf.be/aanvraag-ophaling-asbest-aan-huis.

De asbestcoach van EcoWerf neemt contact met je op komt ter plaatse de situatie bekijken, geeft informatie over een veilige afbraak en verkoopt het nodige aantal asbestzakken. Voor 30 euro krijg je 1 asbestzak en 2 setjes persoonlijke beschermingsmiddelen (FFP3-mondmasker, handschoenen, overall). Elk gezin kan gebruik maken van maximaal 5 asbestzakken per jaar. Verder spreekt de asbestcoach ook af waar de zakken veilig en goed bereikbaar moeten aangeboden worden voor ophaling en legt de ophaaldatum vast. Op de afgesproken datum komt een ophaalwagen van EcoWerf de asbestzakken ophalen en vervoert deze veilig naar de gespecialiseerde verwerker.

Meer info: https://www.ecowerf.be/aanvraag-ophaling-asbest-aan-huis

Ongebonden asbest: wordt niet aanvaard op het recyclagepark

(bv. asbestkoord of plaasterisolatie rond verwarming) wordt niet aanvaard op het recyclagepark. De lijst met erkende bedrijven die je daarvoor kan contacteren, vind je op https://werk.belgie.be/nl/erkenningen/erkenning-asbest-bedrijven-erkend-voor-afbraak-verwijderingswerken