Asbest

De Vlaamse regering streeft naar een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040. EcoWerf wil samen met de lokale besturen haar steentje bijdragen om asbest op een veilige en verantwoorde manier te verwijderen en af te voeren. Daarom organiseert EcoWerf met behulp van subsidies van de Vlaamse regering de ophaling van asbest aan huis en de milieuveilige opslag ervan. Er werd recent een verlenging van dit project goedgekeurd tot december 2026.

EcoWerf focust op hechtgebonden asbest in de vorm van golfplaten en leien, met een maximum dakoppervlakte van 150 m². Andere hechtgebonden asbesttoepassingen zijn toegelaten mits toestemming van de asbestcoach. Ongebonden (losse) asbest, bijvoorbeeld verwerkt in plaasterisolatie rond verwarmingsbuizen, is niet toegestaan: hiervoor kan je terecht bij een erkend bedrijf.

 

Procedure

Gratis afgifte in het recycagepark van hechtgebonden asbest is nog steeds mogelijk

Vooraf een afspraak maken is niet meer verplicht.

Respecteer wel de richtlijnen voor een vlot en veilig bezoek.

Verpak je asbest in transparante plastic folie. De stukken hechtgebonden asbest mogen maximum 2,90 meter lang en 1 meter breed zijn.

Wil je grotere stukken aanbrengen, neem dan wel vooraf contact op met EcoWerf op 0800/97097.

Je kan de gedetailleerde richtlijnen en de info over het verwijderen en wegbrengen van jouw asbestafval nalezen op https://www.ecowerf.be/sorteerregels-asbest

Hechtgebonden asbest laten ophalen aan huis (project tot einde december 2026): contacteer de asbestcoach van EcoWerf!

Vul het aanvraagformulier in op https://www.ecowerf.be/ophaling_asbest_aan_huis.

De asbestcoach van EcoWerf neemt contact met je op, komt ter plaatse de situatie bekijken, geeft informatie over een veilige afbraak en verkoopt het nodige aantal asbestzakken. Voor 30 euro krijg je 1 asbestzak en 2 setjes persoonlijke beschermingsmiddelen (FFP3-mondmasker, handschoenen, overall). Elk gezin kan gebruik maken van maximaal 5 asbestzakken per jaar. De asbestcoach overhandigt een brochure met veiligheidsinstructies en licht deze toe. Verder spreekt de asbestcoach ook af waar de zakken veilig en goed bereikbaar moeten aangeboden worden voor ophaling en legt de ophaaldatum vast. Op de afgesproken datum komt een ophaalwagen van EcoWerf de asbestzakken ophalen en vervoert deze veilig naar de gespecialiseerde verwerker.

Meer info: https://www.ecowerf.be/ophaling_asbest_aan_huis

Ongebonden asbest: wordt niet aanvaard op het recyclagepark

(bv. asbestkoord of plaasterisolatie rond verwarming) wordt niet aanvaard op het recyclagepark. De lijst met erkende bedrijven die je daarvoor kan contacteren, vind je op https://werk.belgie.be/nl/erkenningen/erkenning-asbest-bedrijven-erkend-voor-afbraak-verwijderingswerken