BE-Alert: alarmeren om levens te redden

Gepubliceerd op dinsdag 19 februari 2019 14 u.
“In noodsituaties is het verwittigen van de bevolking van groot belang. Daarom vonden we het noodzakelijk toe te treden tot BE-Alert.” vertelt onze burgemeester Theo Francken.

BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid de bevolking verwittigt in een noodsituatie (brand, overstroming, stroomonderbreking, gasontploffingen, dreiging ....) Het is twee jaar geleden opgestart en uitgewerkt door de federale overheid (Binnenlandse Zaken). Wie gewaarschuwd is, kan de juiste reflexen toepassen en de specifieke aanbevelingen opvolgen. Daarom is het belangrijk dat burgers zich vooraf registreren via de website www.be-alert.be. BE-Alert maakt het mogelijk om een sms, gesproken bericht of mail te versturen naar de geregistreerde inwoners van een geselecteerde zone. De gemeente Lubbeek was zelf nog geen partner van het BE-Alertnetwerk, maar hier komt nu verandering in.

BE-Alert heeft voldoende capaciteit om een groot aantal inwoners, via verschillende kanalen tegelijkertijd op de hoogte te stellen: 600 gesproken oproepen tegelijkertijd, 100 sms’en per seconde en 10.000 mails per seconde. Je moet dus geen smartphone hebben om verwittigd te worden.

“Momenteel zijn er 850 Lubbekenaren ingeschreven bij deze noodberichtencentrale. Op 14.500 inwoners is dit nog veel te weinig, de dienstverlening is nochtans volledig gratis. Ik wil alle Lubbekenaren met aandrang vragen om zich ook in te schrijven. Dit is geen spam, maar levensnoodzakelijk.” aldus burgemeester Francken.

Registreer je vandaag nog via www.be-alert.be. Spoor ook jouw gezinsleden aan om hetzelfde te doen. Wil je ook verwittigd worden bij een noodsituatie op het werk of bij jouw familie? Registreer dan ook deze adressen en je blijft op de hoogte.

“Wij registreren ons onmiddellijk! Jij toch ook?”