Bewegen op verwijzing viert feest!

Gepubliceerd op vrijdag 13 oktober 2023 10.48 u.

Bewegen op verwijzing-Lubbeek vierde recent zijn 100e deelnemer met de opening van de nieuwe beweegroute!

In 2017 startten we met de ondersteuning en promotie van het project Bewegen Op Verwijzing. Hierbij krijgen Lubbekenaren na verwijzing door de huisarts persoonlijke beweegcoaching. Zo krijgt hun beweegpatroon een nieuwe kickstart. En dat heeft veel voordelen! Eerst en vooral toont onderzoek aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien voel je je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact. Ondertussen namen meer dan 100 Lubbekenaren deel aan deze persoonlijke coaching. Gemiddeld gaan ze 3 à 4 keer naar de coach om nadien zelf actief te blijven.

Nieuwe beweegroute

Om deze mijlpaal te vieren werd aan het lokaal dienstencentrum De Sleutel ook een nieuwe beweegroute ingericht. In 2018 was Lubbeek de eerste gemeente in onze regio die een beweegroute kreeg. Zo’n route is een leuke, korte wandeling langs eenvoudige bewegingsoefeningen. Terwijl je de bordjes volgt train je kracht, balans en uithoudingsvermogen.

Bewegen Op Verwijzing-coach Helena Van Rompaey zet zich al twee jaar in voor het project in Lubbeek. Ze coacht deelnemers al wandelend of langs de beweegroute in het dienstencentrum de Sleutel (Staatsbaan 126 te Lubbeek).

“Het geeft mij veel voldoening te weten dat mensen zelfstandig verder blijven bewegen door te doen wat ze graag doen. Op die manier houden ze het vol, komen ze vaker buiten én wordt hun sociaal netwerk vergroot. Kortom, een win-win op vele vlakken! En vooral voor de mentale gezondheid!’ zegt Bewegen Op Verwijzing-coach Helena. ‘In Lubbeek bereiken we zeker nog niet iedereen. Elke persoon met een gezondheidsrisico, door teveel stil te zitten of die de beweegnorm niet haalt, kan deelnemen. Al richt het project zich voornamelijk op kwetsbare inwoners: ouderen, personen met een ander ziektebeeld of personen die door het OCMW begeleid worden’.


Daarnaast hebben we nog meer goed nieuws! Het aantal zorgberoepen dat naar een Bewegen Op Verwijzing-coach kan doorverwijzen is uitgebreid.


Dit betekent dat de patiënt door volgende beroepsbeoefenaars kan verwezen worden: een arts, een verpleegkundige, een kinesitherapeut, een diëtist, een apotheker, een maatschappelijk werker, een psycholoog, een ergotherapeut, een vroedvrouw of een podoloog. 

In 2022 hebben maar liefst 2.258 personen in heel Vlaanderen de stap gezet om deel te nemen aan Bewegen Op Verwijzing. Bewegen Op Verwijzing helpt mensen op weg naar een actiever leven aan de hand van professionele coaching en een beweegplan op maat. 

Meer info vind je op www.bewegenopverwijzing.be of maak een afspraak maken met een Bewegen Op Verwijzing-coach in de buurt. 

Wil je een afscheurblok met verwijsbrieven ontvangen? Mail naar karen@logo-oostbrabant.be