Coronavirus in Lubbeek

Gepubliceerd op dinsdag 4 februari 2020 10.37 u.
stand van zaken op maandag 26 februari 2020

CORONAVIRUS in LUBBEEK stand van zaken op maandag 26 februari 2020

Er is een nieuwe variant van het coronavirus (Covid-19) opgedoken in China en ze krijgen het moeilijk onder controle. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het gaat om een uitzonderlijke gebeurtenis die ook andere landen bedreigt.

In de Chinese miljoenenstad Wuhan is in december 2019 een nieuw virus opgedoken. Het behoort tot de familie van de coronavirussen. Tot die familie behoort bijvoorbeeld ook de onschuldige verkoudheid. Wetenschappers konden het identificeren nadat een groep mensen uit dezelfde stad een mysterieuze longziekte ontwikkelde. De oorzaak bleek eenzelfde, tot nog toe onbekend virus.

De nieuwe variant blijkt gevaarlijk, want met meer dan 70.000 besmette personen in China zijn reeds meer dan 1000 personen overleden en velen kampen met de ernstige longinfectie (toestand op 26/2/2020).

Buiten China zijn er nu al meerdere geïnfecteerde mensen in verschillende landen .Dicht bij ons betreft het Noord-Italië en Tenerife.

De kenmerken van deze infectie zijn hoge koorts, hoesten en ademnood. Bij een radiologisch onderzoek vinden artsen tekenen van een ernstige longaantasting.

Experts van de WHO hebben samen met Chinese collega's een bezoek gebracht aan verschillende Chinese steden en provincies die getroffen werden door het coronavirus. Ook Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, werd daarbij aangedaan. Het doel van de missie was een beter idee te krijgen van de ontwikkeling en de gevolgen van het virus.

De WHO experts waren na afloop van de missie opvallend positief over de manier waarop China momenteel met de ziekte omgaat.

De andere landen moeten nu een noodplan opstellen om volledige ziekenhuisafdelingen om te vormen tot centra voor coronapatiënten, om voldoende ademhalingsapparatuur beschikbaar te hebben om de ernstige gevallen in leven te houden en genoeg personeelsleden beschikbaar te houden die opgeleid zijn om mensen op te sporen die in contact zijn gekomen met de patiënten.

VERSPREIDING

Het nieuwe coronavirus verspreidt zich via druppeltjes die besmette mensen de lucht in blazen bij hoesten en niezen. Het heeft zich in de voorbije dagen naar andere landen verspreid.

Om verdere verspreiding te voorkomen treffen verschillende luchthavens extra maatregelen. Ze voeren koortscontroles uit bij passagiers, vooral bij diegenen die uit de getroffen streek komen. Wanneer een passagier koorts heeft, plaatsen ze die persoon eerst in quarantaine om dan na te gaan of hij het virus heeft.

SARS EN MERS

De ongerustheid die het virus met zich meebrengt, heeft te maken met eerdere opstoten van nieuwe coronavirussen. Zo waren er in 2003 en 20012 respectievelijk het SARS- en het MERS-virus, eveneens afkomstig uit Azië. Die eerste maakte bijna 800 dodelijke slachtoffers.

Geregeld duiken nieuwe varianten van het coronavirus op. Dit gebeurt gewoonlijk op plekken waar mens en dier in nauw contact staan, zoals op levende-dierenmarkten in Azië. Uitzonderlijk veroorzaakt zo’n nieuwkomer een ernstig ziektebeeld, vaak een longziekte.

TEST

De Chinese wetenschappers maakten hun verzamelde informatie snel wereldkundig. Daardoor konden wetenschappers wereldwijd al een test konden ontwikkelen om het nieuwe coronavirus snel op te sporen.

 In Vlaanderen kunnen ongeruste burgers hun huisarts raadplegen met de vraag of ze in aanmerking komen voor de nieuwe test.

KOORTSCONTROLES

De belangrijkste maatregel om de verspreiding van het virus te stoppen zijn de koortscontroles op de luchthavens waar mensen uit Wuhan toekomen en vertrekken.

Op de luchthaven van Zaventem voeren ze momenteel geen controles uit, omdat er geen rechtstreekse vluchten naar de getroffen stad zijn.

NOODPLAN

De Belgische overheden staan voortdurend in contact met de Wereldgezondheidsorganisatie en volgen de verspreiding op de voet. Op dit moment26 februari 2020, is het risico dat het virus in ons land een epidemie veroorzaakt zeer klein.

Er ligt een noodplan klaar mocht er hier, of elders in Europa, toch een geval opduiken van de nieuwe longziekte.

CONCLUSIE VOOR DE GEMEENTE LUBBEEK

In het Chinese Wuhan circuleert sinds december 2019 een nieuwe variant van het coronavirus. Die infectie veroorzaakt een ernstige longziekte, waaraan tientallen mensen overleden. Verschillende luchthavens treffen daarom maatregelen om de verspreiding ervan te voorkomen. Er ligt een noodplan klaar om de Belgische bevolking te beschermen in het geval dat de longziekte bij ons opduikt. Ongerustheid over het uitbreiden van het nieuwe virus in Lubbeek is op dit moment niet nodig .De nabijheid van de dienst virologie van UZ Gasthuisberg betekent een extra ondersteuning.

De allerlaatste informatie over het coronavirus Covid-19 kan je terugvinden op