Dieren en vuurwerk

Vuurwerk is voor jong en oud een magisch moment en een moment van gedeelde vreugde. Maar deze onverwachte en luide knallen lokken paniek uit bij veel dieren. Deze reacties kunnen echter geminimaliseerd worden wanneer men enkele voorzorgsmaatregelen neemt.

Voor dieren die buiten staan, zijn er volgende tips:

Als er vuurwerk wordt aangekondigd, dan zet u de dieren die op een wei verblijven best binnen in een stal.

Voor dieren in huis, zijn er volgende tips:

U kan uw huisdier ruim op voorhand laten wennen aan het geluid van vuurwerk aan de hand van geluidsfragmenten. Laat u hierbij begeleiden door een dierengedragstherapeut.
 
Laat uw hond ruim op voorhand uit. Houdt hem aan de leiband om te vermijden dat hij wegloopt als er iemand al vroeger vuurwerk zou afsteken.
 
Creëer een veilige omgeving en blijf bij uw huisdier.

Vermijd scherpe of breekbare voorwerpen in de buurt.

Scherm uw dier zoveel mogelijk af van de knallen en de flitsen. Laat indien mogelijk de rolluiken naar beneden en sluit de gordijnen. Doe het licht aan zodat de lichtflitsen minder opvallen en zet de radio of televisie zachtjes op.

Zorg dat uw huisdier niet bij de buitendeuren kan komen. Als iemand onverwachts binnenkomt, kan het in paniek naar buiten lopen.

Probeer uw dier af te leiden door te spelen zodat hij/zij het vuurwerk met iets positiefs associeert.

Geef het dier de mogelijkheid om zich te verstoppen, ook al is het op een ongewone plaats. Voor het dier is dit op dat moment een veilige plaats. Als het dier zelf geen veilige plek kan vinden, kan u er eentje voor hem/haar maken. Kies hiervoor een kleine kamer of een rustige plek zo ver mogelijk van ramen en deuren vandaan. Katten verstoppen zich graag onder het bed, in een kast of ergens in de hoogte.

Beloon uw dier als het gewenst gedrag vertoont op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken.

Zorg dat u zelf niet schrikt. Negeer het vuurwerk en verander uw gedrag niet zodat u de angst van het dier niet bevestigt.

Behandel uw dier niet anders dan dat u gewoonlijk zou doen. Hou vast aan dagelijkse routine.

Als uw hond in paniek raakt,  aait u hem best niet. Hij kan dit immers beschouwen als een beloning. Als hij zelf fysiek contact zoekt mag u hem wel vasthouden en eventueel rustig masseren.

Controleer uw tuin op restanten van vuurwerk. Niet-ontplofte stukken kunnen alsnog ontploffen.

Als uw huisdier erg bang was tijdens het vuurwerk, hou het dan nog enkele uren binnen tot het helemaal gekalmeerd is. 

Dieren die extreem angstig zijn en paniekreacties vertonen zijn wellicht gebaat met gedragstherapie, eventueel in combinatie met angst remmende medicatie. Uit onderzoek blijkt dat de meeste honden die bang zijn voor vuurwerk ook andere angststoornissen hebben zoals een algemene geluidsfobie of verlatingsangst. Raadpleeg in deze gevallen steeds een dierenarts!

Voor wie

Voor iedereen die dieren heeft of dieren bij buren