Gemeenten zijn trots op hun gemeentewapen. Het bezorgt hen een eigen identiteit die zich vaak beroemt op een eeuwenoude oorsprong. Briefhoofden, enveloppen en relatiegeschenken pakken er dan ook graag mee uit. Zeker in het verleden. In onze tijd zijn de aloude gemeentewapens zelf een historisch relict geworden. Er is een stoflaag over gedwarreld, de wapens komen verouderd over en minder aangepast aan de nieuwste communicatiemiddelen. Ze passen niet meer echt in de huisstijl van een moderne gemeente die zich meer en meer bedient van de eigentijdse variant van het gemeentewapen, het logo. Ook al worden ze nog amper gebruikt, de gemeentewapens blijven wel bestaan. Terwijl logo's regelmatig aangepast worden aan de grillen van de tijd, lijken de gemeentewapens eerder tijdloos. Zij bieden een blijvende link met het verleden van de gemeente. Gemeentewapens zijn dan ook een interessante historische bron. De studie van de gemeentewapens noemt men de heraldiek. Zoals elke wetenschap hanteert die een eigen jargon. Zo hebben de meeste kleuren in de heraldiek een andere naam dan in het dagelijks leven. Keel in de beschrijving van de wapens staat voor rood en sabel voor zwart.
Gemeentewapen van Binkom
Binkom heeft nooit een eigen gemeentewapen gekend. Briefhoofden, enveloppen en gemeentestempels maakten gebruik van het Belgische wapen met de Belgische leeuw en de nationale leuze Eendracht maakt macht'.
Gemeentewapen van Linden
Het gemeentewapen van Linden werd toegekend bij Koninklijk Besluit van 28 juni 1966. De beschrijving luidt: "van keel met drie vijfbladeren van goud, het schildhoofd van zilver beladen met drie gerangschikte schuine houten hamers van sabel". Het wapen verwijst naar een oud zegel dat al in de 14de eeuw gebruikt werd door de schepenbank van Linden. De vijfbladeren en de hamers kwamen voor op dat zegel.
Gemeentewapen van Lubbeek
Het gemeentewapen van Lubbeek werd toegekend bij Koninklijk Besluit van 23 juli 1858. De beschrijving luidt: "van sabel met gouden leeuw, geklauwd en getongd van keel". Het wapen gaat terug op zegels van de schepenbank van Lubbeek waarvan afdrukken uit de 14de eeuw bewaard zijn gebleven. De leeuw is de Brabantse leeuw, die ook prijkte op het wapen van de hertogen van Brabant. Lubbeek mocht dit wapen gebruiken omdat de hertog van Brabant op Lubbeeks grondgebied de volledige rechtsmacht bezat.
Gemeentewapen van Pellenberg
Het gemeentewapen van Pellenberg werd toegekend bij Koninklijk Besluit van 15 april 1952. De beschrijving luidt: "van zilver met een ruitvormige gesp -de tong faaswijs geplaatst en in het midden gebroken, - van keel, het schild getopt met een hoed van Brabantse baron". Het gemeentewapen vond zijn inspiratie bij het wapen van de familie van Wissenkercke, een adellijke familie uit de Nederlandse provincie Zeeland waar nog altijd een dorpje met de naam Wissenkerke bestaat. Jan van Wissenkercke werd heer van Pellenberg in 1654. Het jaar erop -in 1655- kreeg hij de titel van baron toegekend waardoor Pellenberg het statuut verwierf van baronie (zie publicatie 2 van de Lubbeekse Historische Tijdingen).
Gemeentewapen van de fusiegemeente Lubbeek
Naar aanleiding van de fusie van Binkom, Linden, Lubbeek en Pellenberg tot de nieuwe gemeente Lubbeek, werd een nieuw gemeentewapen aangevraagd. Een voorstel tot gedeeld wapen met een combinatie van de oude wapens van Lubbeek, Linden en Pellenberg werd afgewezen en men koos voor het gemeentewapen van Lubbeek. Het gemeentewapen van de gemeente Lubbeek werd als volgt vastgesteld door het Koninklijk Besluit van 11 februari 1981, opnieuw bevestigd bij Ministerieel Besluit van 8 februari 1994: "in sabel een leeuw van goud, geklauwd en getongd van keel".
Gemeentevlag
Ook bij Koninklijk Besluit van 11 februari 1981, opnieuw bevestigd bij Ministerieel Besluit van 8 februari 1994 werd de vlag van de gemeente Lubbeek als volgt vastgesteld: "gevierendeeld 1. en 4. zwart, 2. en 3. geel". De vier kwartieren staan symbool voor de vier deelgemeenten. De kleuren geel en zwart zijn geïnspireerd op de hoofdkleuren van het gemeentewapen.
Gemeentelogo
Het huidige logo van de gemeente is in gebruik sedert februari 2013. Het is al het tweede logo van de gemeente en vervangt het eerste logo dat bestond sedert januari 2001. Het logo kent twee hoofdbestanddelen -een grafisch element en een slogan -die beide vooral het groene karakter van de gemeente in de verf stellen. Een boom staat op een groene heuvel, diep geworteld in de grond. Op Lubbeekse bodem is het dan ook goed toeven. Het terrein is golvend, nog zo'n karakteristiek van het dorpslandschap die garant staat voor uren wandel-en fietsplezier. De blaadjes van de boom wemelen van de verschillende kleuren. Net zo divers is de gemeentelijke dienstverlening. Net zo verscheiden moge ook onze bevolking zijn. Niet alle blaadjes hangen vast in de boom, sommige dwarrelen weg in de wind. Lubbeek bruist dan ook van de activiteiten. De slogan troeven in rustig groen' versterkt de kernboodschap van het logo: met zoveel troeven kan het niet anders dan aangenaam toeven zijn in Lubbeek.