Hoe maak ik alles best sneeuwvrij

 Wanneer er sneeuw of ijzel ligt, zijn de inwoners van de gemeente verplicht om de voetpaden voor hun huizen vrij te maken. Deze weersomstandigheden maken het de postbode niet altijd even gemakkelijk. Hem kan je helpen om zijn werk in alle veiligheid uit te voeren door de sneeuw en ijzel tot aan je brievenbus te verwijderen.

Veel mensen ruimen ook hun opritten en tuinpaden. Hiervoor wordt meestal strooizout gebruikt.Het zout (vrijwel altijd natriumchloride, soms calciumchloride) mengt zich met het aanwezige water (ijs of sneeuw) en vormt zo pekel. Doordat pekel een lager vriespunt heeft dan water zal dit minder snel bevriezen zodat minder gladheid optreedt.

Maar strooizout is niet ongevaarlijk (vooral calciumchloride) want het is een irriterend product. Als je kind valt op plaatsen waar gestrooid is, kan lokaal een lichte irritatie ontstaan, vooral als er een schaafwond is. Als je kind zijn vingers in de mond steekt, moet er best gespoeld worden met water. Let er ook op dat je niet in bermen of grachten strooit want dan verzilt de bodem. De meeste planten en landbouwgewassen gedijen niet of minder goed in zilte bodems. Zoutminnende planten krijgen op die bodems dan weer de bovenhand. Dus kunnen we maar beter het gebruik van strooizout beperken.

1. Een eerste mogelijkheid is de laag sneeuw te lijf te gaan met borstel en sneeuwschep. Vooral wanneer de sneeuw nog niet betreden is, is dit een erg gemakkelijke oplossing. Je moet je misschien in het zweet werken maar het milieu vaart er wel bij. Laat de sneeuw op de stoeprand liggen. Immers, in de goot vormt de sneeuw een
barrière voor het smeltwater dat naar de riolering loopt.

2. Is de stoep na de veegbeurt niet volledig ijsvrij? Strooi dan op de overgebleven ijsplekken een beetje strooizout.

3. Als alternatief kan je ook stroef makende middelen zoals zand en steengruis gebruiken. Hierdoor wordt een dikke laag ijs beter begaanbaar. Dit meng je dan eventueel met een minimum aan zout om een optimaal resultaat te bekomen.

4. Indien het echt nodig is om te strooien, kan je de hoeveelheid strooizout ook beperken door preventief te strooien, dus vooraleer het gesneeuwd of geijzeld heeft. Als er nadien zout gebruikt wordt, moet de sneeuwlaag eerst nog wegsmelten en is er meer strooimiddel nodig.