Honden

In Vlaanderen geldt een identificatie – en registratieplicht voor honden. Alle honden moeten gechipt worden en geregistreerd zijn vóór de leeftijd van 8 weken én voor ze verhandeld worden.
De registratie van de identificatiegegevens van de hond en zijn baasje gebeurt in de centrale databank DogID.

Overweeg je een hond aan te schaffen? Neem dan eens een kijkje op www.huisdierinfo.be voor tips en weetjes en voor hulp bij je keuze.

Denk je eraan een hond te adopteren? Dan kan je contact opnemen met De Zorghoeve, het dierenasiel waarmee 19 gemeenten - waaronder Lubbeek - samenwerken voor de opvang van gevonden of verwaarloosde dieren.

Bij de dienst burgerzaken kan je een gratis huisdiersticker afhalen om de hulpdiensten in geval van nood op de aanwezigheid van een huisdier te wijzen.

Belangrijk:

Op het openbare domein, ook ik bossen en natuurgebieden, horen honden aan de leiband, om verschillende redenen:

  • veiligheid van iedereen
  • veiligheid van de hond en andere dieren
  • bescherming van de natuur

(Voor de jacht kan er wel een uitzondering worden toegestaan op deze aanlijnverplichting.)

Waar kan het zonder lijn?

In een omheinde tuin of een hondenloopzone. Dit is een omheinde, groenzone waar honden kunnen rennen, spelen en ravotten met andere honden, onder toezicht van hun baasje.

Het Agentschap Natuur en Bos legde in meer dan veertig natuurgebieden hondenloopzones aan. Je vindt een overzicht op www.natuurenbos.be/hondenzones.

Werp tijdens de wandeling met je hond, de hondenpoepzakjes niet langs de openbare weg of in de natuur! Houd er ook rekening mee dat je in bossen en natuurgebieden of op voetwegen weinig of geen vuilnisbakken vindt omdat:

  • ze het zwerfvuilprobleem vergroten: er wordt misbruik van gemaakt
  • ze bezoek krijgen van 'slordige' vogels en knaagdieren
  • ze moeilijk toegankelijk zijn om geledigd te worden