Laat angst om te vallen je leven niet bepalen

Gepubliceerd op dinsdag 26 februari 2019 13.45 u.
Hilda, 76 jaar, is vorig jaar van de trap gevallen. Zij durft sindsdien de trap niet meer op en af, omdat ze schrik heeft om nog een keer te vallen. Heb jij ook angst om te vallen? Je bent niet alleen. Ongeveer één op twee 65-plussers heeft valangst.

Ben je al eens gevallen? En had je toen een ernstig letsel? Dan kan valangst de kop opsteken waardoor je misschien minder gaat bewegen. Als je minder beweegt, neemt je spierkracht en evenwicht af. En dat vergroot net de kans om opnieuw te vallen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Doorbreek de vicieuze cirkel van valangst met deze tips!

1. Blijf in beweging

  • Zit niet te lang stil en probeer het grootste deel van de dag licht intensief te bewegen. Geef bv. de planten water, doe huishoudelijke taken, speel met je (achter)kleinkinderen. Iedere (bijkomende) beweging, hoe klein ook, is beter dan niet actief zijn.
  • Vraag aan je arts of kinesitherapeut een specifiek oefenprogramma met spierversterkende- en evenwichtsoefeningen die je thuis of in groep kan doen.
  • Gebruik een hulpmiddel zoals een wandelstok of rollator indien nodig.

2. Bespreek je valangst met familieleden, lotgenoten, vrienden en/of een arts. Door een gesprek kan je je houding en denken ten opzichte van je angst veranderen.

3. Pas je omgeving en je gedrag aan zodat je het risico om te vallen verkleint.

  • Vraag de buschauffeur om te wachten met vertrekken tot je zit.
  • Overloop samen met je familie en/of een ergotherapeut je verblijfplaats. Breng samen de gevaren in kaart en zoek oplossingen.
  • Gebruik handgrepen, bv. in toilet of douche als steun.
  • Zorg voor voldoende verlichting. Doe bv. het licht aan als je ’s nachts opstaat.
  • Laat geen spullen rondslingeren op de grond waar je over kan struikelen.

meer info

www.valpreventie.be
of vraag raad aan je arts


Van dinsdag 23 t.e.m. vrijdag 26 april 2019, tijdens de week van de valpreventie, kan je komen oefenen en praktische tips meenemen op een valpreventieparcours in het dienstencentrum De Sleutel.

Op woensdag 24 april 2019 om 14u organiseren we een vorming 'Blijf in beweging, maar doe het veilig' voor 65+ en mantelzorgers. Je krijgt meer info over het voorkomen, de gevolgen en de belangrijkste risicofactoren van een val. Ook krijg je er praktische tips aangereikt om je eigen valrisico te verkleinen.