Lubbeek dooft haar straatverlichting

Gepubliceerd op maandag 28 november 2022 14.01 u.
Overal in Vlaanderen worden initiatieven genomen om op veilige en weloverwogen manieren energie te besparen. Vlaanderen vanuit de ruimte bekeken is een enorme lichtvlek waar onnodig veel geïnvesteerd wordt in straatverlichting op momenten dat bijna niemand er gebruik van maakt.

De huidige energiecrisis dwingt ook de lokale besturen tot snelle en ongewone maatregelen. Daarom hebben we in Lubbeek, samen met Fluvius, ervoor gekozen de verlichting langs de openbare wegen te doven tussen 23u en 5u, behalve op vrijdag- en zaterdagavond.

Schepen van Openbare Werken Davy Suffeleers: “Dit aangepaste brandschema zal voor de gemeente een geschatte besparing opleveren van ca. 70.000 euro per jaar. Bovendien past het doven ook in de duurzame beleidsvisie van het gemeentebestuur. We zullen als gemeente 28 ton CO² minder uitstoten per jaar en ook onze biodiversiteit (nachtinsecten, vleermuizen, …) zal hierdoor positief beïnvloed worden.”

(on)veiligheidsgevoel
Veel mensen associëren duisternis met gevaar en menen dat het veiligheidsgevoel erop achteruit gaat.

Burgemeester Theo Francken: “De ervaring van andere gemeenten waar de straatverlichting al jaren gedoofd wordt, leert ons echter dat er geen reden tot paniek is. Automobilisten rijden trager wanneer de wegen niet verlicht zijn en zien tegenliggers beter afkomen. Ook op vlak van inbraken heeft het doven geen impact. Zo gebeuren de weinige inbraken die onze gemeente kent bijna allemaal tussen 14u en 22u. We moeten dus geen angst hebben voor een stijging, inbrekers vallen immers beter op als ze zich verplaatsen doordat er geen andere lichtbronnen zijn.”

Schepen Davy Suffeleers vervolgt: “Lubbeek is onderverdeeld in 3 schakelzones. Samen met Bekkevoort, Linter, Zoutleeuw, Kortenaken, Tielt-Winge en Geetbets zal het schakelplan in Binkom ingaan op 1 december 2022. De rest van de gemeente zal gedoofd worden op basis van de planning van Fluvius.”

Steenwegen
Niet alle wegen op ons grondgebied vallen echter onder onze eigen verantwoordelijkheid. Zo kunnen we enkel beslissen over de verlichting langs Lubbeekse wegen. Beslissingen over gewestelijke wegen worden genomen in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).