Mammobiel Lubbeek vanaf 14 juni t.e.m. vrijdag 5 juli 2019

Gepubliceerd op donderdag 16 mei 2019 15 u.
In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met een bevolkingsonderzoek borstkanker. Het Centrum voor Kankeropsporing nodigt vrouwen tussen 50 en 69 jaar tweejaarlijks uit om zich gratis te laten onderzoeken op borstkanker.

Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Als we borstkanker tijdig ontdekken, is de kans op een succesvolle behandeling en genezing groter.

Ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen. Maar het risico is veel kleiner. Ruim drie kwart van alle borstkankers komt voor bij vrouwen die ouder zijn dan 50.

Je kan op twee manieren deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker:

  • met de uitnodigingsbrief die je thuis ontvangt
  • of met een voorschrift van je (huis)arts.

Het onderzoek is volledig gratis als je bij

  • een Belgisch ziekenfonds bent aangesloten
  • Je betaalt dus ook geen remgeld

Lubbeek bereikt een groot aantal vrouwen uit de doelgroep, maar het kan nog beter!

 

Totale dekkingsgraad (%)
voor Lubbeek in 2017

Totale dekkingsgraad (%)
voor Vlaanderen in 2017

Streefwaarde totale dekking
tegen 2020
68,6 % 65,2 % 75 %

 

Als je de voorbije twee jaar geen screeningsmammografie liet nemen, ontvang je een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO). Die uitnodiging geldt als voorschrift voor een screeningsmammografie. De brief stelt je meteen ook een dag en uur voor een afspraak in de mammobiel voor. Handig, maar je kunt die afspraak uiteraard altijd wijzigen. Je beslist zelf of je deelneemt of niet. Informeer je goed. Dan weet je wat het onderzoek inhoudt en wat de bedoeling ervan is.