Marters

Steenmarters zijn een beschermde diersoort. Ze zijn ongeveer zo groot als een kat en hebben een grote witte vlek op hun keel en voorpoten. In België zijn de lichtbruine dieren met lange pluimstaart aan een opmars bezig, waardoor ze alsmaar vaker in de buurt van mensen huizen. De dieren zijn ongelofelijk schattig maar kunnen ook schade veroorzaken in je huis, tuin of auto. Gelukkig zijn er allerlei manieren om die schade te voorkomen.

Waar Steenmarters voorkomen kunnen zich schadegevallen voordoen. Maar dat hoeft geen reden te zijn om de Steenmarter de oorlog te verklaren. De schade is namelijk eenvoudig te voorkomen. Autoschade kan vermeden worden door een elektrische afscherming te plaatsen (die doen de Steenmarter schrikken zonder het dier blijvende schade te bezorgen). Ook een betere afscherming (kabelhulzen) helpt. Van afschrikmiddelen op basis van geluid (ultrasone toestellen) of geur (geur-spray) is de duurzame werking niet aangetoond. Wellicht wennen de intelligente dieren na verloop van  tijd aan die prikkels. En wie een garage heeft, kan uiteraard ook schade vermijden door de wagen binnen te parkeren.

Schade in huis kan je vermijden door ervoor te zorgen dat de Steenmarter niet binnen kan. Gaten met een diameter groter dan 5 cm of spleten breder dan 4 cm maak je best dicht. Om drama’s in het kippenhok te vermijden biedt een stevig nachthok dat ’s nachts afgesloten wordt soelaas.

Steenmarters zijn beschermd. De dieren vangen en verplaatsen of doden is verboden. Maar de Steenmarter naar het leven staan zou ook geen enkele zin hebben. Een andere Steenmarter zal al snel het vrijgekomen gebied inpalmen. De toename van het aantal Steenmarters is bovendien op een natuurlijke wijze begrensd. Steenmarters dulden geen soortgenoten van hetzelfde geslacht in hun leefgebied of territorium. De grootte van het dat leefgebied verschilt naar gelang het voedselaanbod en de schuilgelegenheid: op het platteland omvat het algauw 2 à 3 vierkante kilometer, maar in een stedelijke omgeving is het soms niet groter dan enkele tientallen hectares. Mannetjes en vrouwtjes tolereren elkaar wel, waardoor er in hetzelfde gebied een heel gezinnetje kan wonen van mama, papa en enkele jongeren.

Meer informatie over de Steenmarter en wat je kan doen om schade te voorkomen, vind je ondermeer op www.steenmarter.be en www.natuurenbos.be/schade-door-steenmarters. Heb je zelf een steenmarter gezien? Meld het op www.waarnemingen.be en help zo mee om de verspreiding van de soort in kaart te brengen.