Oekraïense gezinnen welkom in Lubbeeks opvangcentrum

Gepubliceerd op donderdag 31 maart 2022 17.34 u.
Lubbeek toont graag haar hart voor de Oekraïense vluchtelingen.

We ervaren veel solidariteit binnen onze gemeente. Mensen willen graag helpen. We geloven in de meerwaarde van een collectieve opvang. Dat laat een professionele en georganiseerde begeleiding toe, waar de vluchtelingen echt wel nood aan hebben.

De collectieve opvang zal georganiseerd worden in het voormalig klooster, in het centrum van Lubbeek. De zusters zijn sinds januari verhuisd. Het pand staat momenteel leeg. We zijn in gesprek gegaan met Z.org KU Leuven, die eigenaar is van het pand en ook de exploitant is van PVT Andreas in Lubbeek. Z.org KU Leuven was dadelijk bereid om het initiatief van de gemeente te ondersteunen door hun pand tijdelijk ter beschikking te stellen van de gemeente, tot in het najaar. De rechterflank van het gebouw zal in gebruik genomen worden. Onze technische dienst voert momenteel heel wat werken uit om het pand gebruiksklaar te krijgen tegen half april. We zullen een 40-tal vluchtelingen kunnen opvangen. Onze sociale dienst staat voor hen klaar. Voor de dagdagelijkse werking zal een coördinator worden aangesteld. Deze coördinator zal beroep kunnen doen op de talrijke Lubbeekse vrijwilligers, die zich reeds spontaan hebben aangeboden bij de gemeente. De ligging in het centrum van onze gemeente is ideaal. De school, winkels en openbaar vervoer liggen op wandelafstand. De mensen zullen zich snel kunnen integreren.

We zullen deze vluchtelingen warm onthalen binnen onze gemeente. Samen met onze dokters en psychologen dragen we zorg voor hen. Deze mensen hebben heel wat te verwerken. Daar willen we hen bij ondersteunen.