Wilt u als particulier een dier (zelf gekweekt of aangekocht) slachten, dan moet u die slachting registreren.
Procedure
Particuliere slachting buiten het slachthuis
Als de particuliere slachting van varkens, schapen, geiten en tweehoevig gekweekt wild buiten het slachthuis is toegestaan, dan moet de eigenaar
- zich eerst eenmalig laten registreren bij de gemeente.
- minstens 2 werkdagen vóór iedere slachting aangifte doen bij de gemeente.
Vergeet niet het sanitelnummer of oornummer van het te slachten dier mee te brengen.
Slachtingen in het slachthuis
Kiest u voor een slachting in het slachthuis en hebt u een registratienummer, dan moet u niet elke keer opnieuw een slachtbrief halen bij uw gemeente. U kunt voor elke slachting rechtstreeks naar het slachthuis gaan.
Reglement
De bescherming van dieren bij het slachten of doden wordt geregeld door de Europese verordening (EG) nr. 1099/2009 inzake de bescherming van dieren bij het doden. Die verordening bepaalt de regels die van toepassing zijn
- op het slachten of doden van dieren die gehouden worden voor de productie van levensmiddelen, wol, huiden, pelzen of andere producten
- op het doden van dieren in het kader van dierziektebestrijding.
De verordening is niet van toepassing op het doden van dieren in het kader van wetenschappelijke experimenten, jacht of visserij en culturele of sportieve evenementen. En ze is ook niet van toepassing op pluimvee en konijnen die door hun eigenaar voor eigen consumptie buiten een slachthuis worden geslacht. Hier geldt wel nog steeds de algemene dierenwelzijnswet van 1986.