Straffe Streek producten

Lubbeek is sinds 2008 Straffe Streek Gemeente

Dat Vlaams-Brabant rijk is aan streekproducten is geen mysterie. Naast de verse producten zoals grondwitloof, druiven, appels, peren, oesterzwammen, asperges, … zijn ook tal van andere producten vertegenwoordigd in de regio. Denk bijvoorbeeld maar aan de vele bieren en wijnen, snoepjes, confituren, honingsoorten, chocolade, koekjes, en ga zo maar verder. Het aanbod aan Vlaams-Brabantse streekproducten lijkt eindeloos!  

Het succes van streekproducten ligt voor een groot deel aan zijn authentieke smaak en kwaliteit. Steeds meer mensen geloven in lokale, biologische en betrouwbare producten. Wie lust nu geen puur en vers product?! Streekproducten worden met ambacht en liefde gemaakt, wat de kwaliteit alleen maar ten goede komt.

Het gebruik van streekproducten biedt ook heel wat voordelen. De ecologische voetafdruk wordt ermee verkleind en het geeft ook een identiteit aan de streek. De productie van streekproducten creëert tevens ook een grotere naamsbekendheid van een gemeente. Zo wordt er indirect kleinschalige recreatie en toerisme ontwikkeld, wat dan weer leidt tot een stimulering van de lokale economie en regionale werkgelegenheid. Dit zijn slechts enkele voordelen van de productie van streekproducten, hét bewijs waarom het belangrijk is om te blijven investeren in onze lokale producenten.

 

Brouwerij Van Hellemont

Bollenberg 57, 3210 Lubbeek

T: 0477 70 70 08

E: info@brouwerijvanhellemont.be

W: www.brouwerijvanhellemont.be

Brouwerij Van Hellemont bestaat reeds sinds 1838 en werd opgestart door Johannes Fransiscus Van Hellemont. In de 19de en 20ste eeuw vormde deze brouwerij één van de belangrijkste industriële activiteiten in Lubbeek. De brouwerij werd in 1910 gemoderniseeerd en gemechaniseerd. In 1944 nam Marcel Van Hellemont, gediplomeerd brouwer, samen met zijn broer de leiding over. Zij brouwden de populaire bieren "Gold-Pils" en "Export". In de jaren '60 werd de brouwerij overgelaten.

Na 60 jaar, in 2017, brengen de vier kleinkinderen van Marcel Van Hellemont hulde aan hun grootvader door Brouwerij Van Hellemont weer nieuw leven in te blazen. Deze 6de generatie wil immers de rijke geschiedenis van de brouwerij in Lubbeek niet verloren laten gaan.

In samenwerking met de gemeente Lubbeek worden de familiegeschiedenis, het brouwproces, het culturele leven gebundeld in een uitgave van Lubbeekse Historische Tijdingen.

De vier laten zich nog verder inspireren door hun grootvader en zetten meteen ook een traditionele pils op de kaart: de Linus Pils.

 

Wijnkasteel Vandeurzen

Kerkdreef 1, 3210 Linden

T: 016 88 82 86

E: info@wijnkasteel-vandeurzen.be

W: www.wijnkasteel-vandeurzen.be

Gerijpt in rust en groen, op een boogscheut van het drukke Leuven, ligt het statige Kasteel van Linden, in de volksmond ook wel ‘Wit Kasteel genoemd’. Deze neoclassicistische parel in Linden heeft een rijke geschiedenis.

Het Kasteel van Linden ligt aan de oorsprong van het ontstaan van het dorp in de twaalfde eeuw. Het huidige kasteelgebouw werd in 1661 als een rechthoekig landhuis opgericht. In de daaropvolgende twee eeuwen werd het grondig verbouwd en vergroot. Pas in 1870 kreeg het kasteel zijn huidige vorm: een sober neoclassicistisch gebouw van negen bij vijf traveeën. 

Het kasteel, zijn twee hoeves en het omliggende parkdomein zijn ondertussen als monument en dorpsgezicht beschermd.

In 2013 kocht Urbain Vandeurzen het kasteeldomein. Het kasteel zelf werd omgebouwd tot woning met kantoorruimten. Daarbij ging er bijzondere aandacht naar historisch waardevolle elementen zoals het schrijnwerk, de sierpleisters, de vloeren, de schouwmantels en de trappen.

De 11 hectare grote hellende flanken tegenover het kasteel kijken uit op het centrum van Linden. Ze zijn een zeldzaam stukje open ruimte in een erg verkavelde streek. Omdat de bodem erg geschikt is en de zuidelijk georiënteerde hellingen een echt microklimaat hebben, werden ze getransformeerd tot de tweede grootste wijngaard in Vlaanderen. De ambitie van dit prestigieus wijnproject is duidelijk: met haar gamma van nieuwe topwijnen moet ‘Zuidflank’ Linden omtoveren tot één van de mooiste wijndorpen van Vlaanderen.

De achttiende eeuwse hoeve werd volledig gerestaureerd en omgebouwd tot een horecacomplex met een restaurant en een wijnbistro.

 

Ambachtelijke bakkerij Peter Hermans

Dorpsstraat 8, 3210 Lubbeek

T: 016 63 42 40

E: heidi.verdonck@hotmail.com

Peter Hermans is reeds meer dan 25 jaar actief in Lubbeek. Als bakker gebruikt hij steeds de beste grondstoffen, iets dat duidelijk naar voren komt in de smaak van de verschillende broden, maar bovenal ook de gezondheid ten goede komt. Zo stelt Peter steevast unieke mengelingen van granen samen voor de broden. Dat resulteert in enkele ambachtelijke pareltjes die ondertussen als plaatstelijke specialiteiten erg gegeerd zijn: het Sint-Martinusbrood, Hendrikbrood en het Kloosterbrood. Voor het vol Roggebrood hanteert Peter zelfs nog steeds het procédé van een halve eeuw geleden. De vaste structuur zorgt voor een echte smaaksensatie voor de liefhebbers van een stevige boterham. Maar naast de broden zijn ze in de bakkerij ook trots op hun erg gesmaakte banketbakkersroom, die wordt vervaardigd met volle hoevemelk uit de streek en een hoofdrol opeist in verschillende koffiekoeken en taarten.

 

De Ster
Geestbeekweg 3, 3210 Lubbeek
T: 016 62 18 26
E: info@de-ster.com
W: www.de-ster.com

Elke streek in Vlaanderen had vroeger zijn eigen mosterdproducent. Zij vervaardigden mosterd volgens de lokale smaak: van scherp over pittig tot zacht. Onder de merknaam DE STER produceerde de familie Vanderwegen al drie generaties lang zachte mosterd die blijkbaar de populairste is in het Leuvense en omstreken.  Familie Eraly nam onlangs de productie over. De spil van het bedrijf is nog steeds de mosterdmolen die grootvader Eugène van een Leuvense mosterdmaker kocht. In deze molen worden de geweekte mosterdzaadjes fijngemalen tussen molenstenen.

  

Brouwerij De Schuur

Wolvendreef 21, 3210 Linden

T: 0485 37 61 35

W: www.brouwerijdeschuur.info

Brouwerij 'de Schuur' is een kleinschalig familiebedrijf in het centrum van Linden en bestaat sinds 1994. Jan Symons brouwt er vijf verschillende ambachtelijke bieren van hoge gisting met nagisting in de fles. De bieren beslaan een uiteenlopend palet aan smaken. De brouwerij heeft een traditie opgebouwd van korte keten en apprecieert het directe contact met de klant.

  

Brouwerij-Distilleerderij Craywinckelhof

Staatsbaan 263, 3210 Lubbeek

T: 0475 23 21 15

E: brouwerij@craywinckelhof.be

W: www.craywinckelhof.be

De brouwerij is het kloppend hart van het Craywinckelhof. Het begon allemaal in 1893, toen Germaan Van Obbergen, zoals vele boeren destijds, een kleine hoevebrouwerij opstartte. De brouwerij was echter geen lang leven gegund, tijdens de Eerste Wereldoorlog legde de Duitse bezetter beslag op al het brouwmateriaal.

In 2010 besloot Louis Schrevens, ondertussen de 5de generatie, om de brouwerij terug in ere te herstellen. Ondertussen is Craywinckelhof een moderne micro-brouwerij met tal van mogelijkheden. “In onze brouwerij brouwen we niet alleen onze eigen straffe Hagelander, KraaiKe, maar brouwen we nog tal van andere bieren in opdracht van derden.”
“Aangezien onze brouwerij deel uitmaakt van de rijke Hagelandse biercultuur, nodigen wij u graag uit voor een tasting of rondleiding in een prachtig historisch kader, waar u het brouwersvak zelf kan ervaren.”

Wie wil, kan trouwens overnachten en streekgastronomisch dineren op de hoeve. Louis restaureerde het gebouw tot een hoevebrouwerij, B&B en streekgastronomisch trefcentrum.

Brouwerij – Distilleerderij Craywinckelhof brouwt 6 verschillende KraaiKe-bieren en distilleert daarnaast nog jenevers, gin en Hagelandse whisky.

 

Biekeskorf

Schubbeek 29a, 3210 Lubbeek

T: 0492 31 70 43

E: info@biekeskorf.be

W: www.biekeskorf.be

Imker Luc Smets is gepassioneerd bezig met streekproducten. Met honing om precies te zijn. Iedere dag maakt hij zijn gelige kleefgoed klaar op basis van de beste nectar.