Tentoonstelling 'Het dagelijkse leven in Lubbeek tijdens de Eerste Wereldoorlog

Gepubliceerd op donderdag 18 oktober 2018 14.27 u.
In 2018 herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog, 100 jaar geleden. Het was het eerste internationale conflict op wereldschaal. De kleinste dorpen werden getroffen, ook Lubbeek en de deelgemeenten. Om stil te staan bij dit conflict werden er een aantal activiteiten uitgewerkt.

Na de Duitse inval in ons dorp op 19 augustus 1914, kreunde Lubbeek vier jaar lang onder de bezettingsmacht. Om de haverklap verschenen Duitse verordeningen en doken affiches op in het straatbeeld die in dreigende bewoordingen voedselwaren rantsoeneerden, prijzen vastlegden of allerlei zaken bij de bevolking opeisten. De oorlogstoestand riep gevoelens van solidariteit op maar zette ook de sociale verhoudingen onder hoogspanning.

Gelukkig was er in Lubbeek zoals in elk dorp een lokaal Hulp-en Voedingscomité. Het stond de mensen bij en hielp hen doorheen de moeilijke oorlogsjaren. Het komiteit opende winkels waarin ingevoerde waren werden verkocht. Wie behoeftig was, kreeg voedselbonnen of andere steun. Kinderen kregen extra schoolmaaltijden en koeken toebedeeld.

De tentoonstelling toont de uitdagingen waarvoor de comités in Lubbeek en de deelgemeenten stonden en laat zien hoe ze in moeilijke omstandigheden en onder de donkere schaduw van vier lange oorlogsjaren creatief op zoek gingen naar oplossingen voor steeds weer nieuw opduikende problemen.

PRAKTISCH

Wanneer
Zondag 25 november 2018 van 11u tot 18u

  • Tentoonstelling en rondleidingen door NSB Lubbeek, de archiefdienst en Heemkundige Kring Libbeke vzw
  • Belevingsmomenten:
    - Hongersnood en lijden. Een actrice leeft zich in, in het leven van een Lubbeekse volksvrouw. 
    - De burgemeester in moeilijke tijden. Een acteur roept de zware taak op van de Lubbeekse burgemeester in oorlogsomstandigheden
  • Uitgave nieuwe publicaties Lubbeekse Historische Tijdingen
  • Uitgave dagboek Halflants jaren 1915-1918

Waar
Lubbeek, Libbeke, Gellenberg

Prijs
Inkom gratis

Toog uitgebaat door Musicband Con Brio