Token

Een federaal token is een kaartje met de afmetingen van een bankkaart, met daarop 24 persoonlijke codes en uw naam.

U kunt met uw token, net als met een elektronische identiteitskaart (eID), toegang krijgen tot bepaalde beveiligde online diensten van de overheid. U kunt met uw token ook documenten digitaal ondertekenen.

U kiest bij het aanmelden bij een beveiligde online dienst voor de optie 'token'. Vervolgens geeft u uw persoonlijke gebruikersnaam en paswoord in. De website vraagt u dan om één van de 24 codes van uw token in te geven.

Voor wie

Burgers van onze gemeente

Procedure

Online een federaal token aanvragen

Als u een elektronische identiteitskaart (eID) hebt, met de bijhorende pincode, een kaartlezer en de juiste software, dan kunt u online een token aanvragen.

Als u al een federaal token had en een nieuw token aanvraagt, wordt uw huidige token ongeldig.

De eerste werkdag na de aanvraag wordt het token gedrukt en opgestuurd per post naar uw officiële adres. Binnen 2 à 3 dagen ontvangt u het token.

Via een loket een federaal token aanvragen

Als u geen eID hebt, kunt u ook een token aanvragen via een speciale procedure. De registratie en controle van uw identiteit gebeurt dan manueel door een loketmedewerker. 

U kunt hiervoor terecht bij het registratieloket van Fedict in Brussel. Voor een afspraak neemt u contact op met de ServiceDesk van Fedict.

Na controle van uw identiteit ontvangt u uw gebruikersnaam en paswoord. Het token wordt automatisch per post opgestuurd naar uw officiële adres.

Kostprijs

Het federaal token is gratis.

Uitzonderingen

Als u als Belg in het buitenland verblijft, en u hebt geen officieel adres meer in België, dan kunt u zich enkel nog registreren en aanmelden met uw elektronische identiteitskaart (eID).

Niet-Belgen die vanuit het buitenland toegang moeten krijgen tot Belgische applicaties, kunnen een vreemdelingentoken aanvragen. Neem hiervoor contact op met de Servicedesk van Fedict.