Vossen

Vossen zijn nuttige dieren, die voornamelijk muizen en ratten eten, waardoor ze knaagdierenplagen helpen voorkomen. Ook zwakkere of zieke wilde dieren ruimen ze uit de weg, zodat populaties gezond blijven. Vossen lusten echter af en toe ook wel eens een kip...

De laatste jaren doet de vos het steeds beter in Vlaanderen. Hij heeft zich aangepast aan het samenleven met de mens. Vossen leven zelfs in het hartje van steden als Brusssel en Mechelen. 

Maar in het dichtbevolkte en versnipperde Vlaanderen rooft hij soms pluimvee uit tuinen. En er worden angstverhalen verspreid over de link van de vos met vossenlintworm en hondsdolheid.

De vossenlintworm is een lintworm die de vos binnenkrijgt door besmette knaagdieren te eten. Lintwormen kunnen via de uitwerpselen van de vos de mens besmetten. De vossenlintworm werd in België voor het eerst vastgesteld in 1991. De kans op besmetting is in Vlaanderen echter erg klein, zo is maar 2% van de vossen in Vlaanderen besmet. Tot 2011 werd een besmetting met vossenlintworm in ons land 13 keer vastgesteld.

Het is aangewezen om volgende maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen:

- dode vossen of hun uitwerpselen niet met de blote hand aan te raken
- geen ongewassen vruchten of ongewassen rauwe groenten te eten die  zich lager dan 70 cm van de grond bevinden
- honden nooit in een vossenburcht te laten neuzen. Zo voorkomt u dat vossenlintwormeitjes in hun vacht blijven hangen
- na het wroeten in bos, tuin of natuur zorgvuldig de handen te wassen
- honden en katten kunnen eveneens met deze lintworm besmet zijn en ze doorgeven.
- Vooral dieren die vaak in de natuur rondlopen en knaagdieren eten, hebben een verhoogd risico. Ontworm daarom uw huisdieren regelmatig (driemaandelijks).