Vrijetijdsplatform

Op weg naar een nieuwe vorm van vrijetijdsparticipatie!

Burgerparticipatie is booming! Maar de oude adviesraden hebben hun beste tijd gehad ... . Tijd voor een update. In Lubbeek timmeren burgers en bestuur aan een eigentijds vrijetijdsplatform!

De gemeente Lubbeek gaat samen met haar inwoners een vrijetijdsplatform (VTP) oprichten. We willen samen met onze bevolking nadenken over hoe we ons vrijetijdsbeleid moeten voeren. 

Op dit ogenblik (feb 2021) weten we waar we naar toe willen maar nog niet hoe we dit gaan uitwerken. We hielden daarom op 25 januari 2021 een digitale info-avond en op 11 februari 2021 een digitale brainstorm-avond samen met inwoners. 

Nu gaan we in een select groepje verder alles uitwerken.

Hieronder kan je de opnames en verslagen van beide voorbereidingsavonden herbekijken of nalezen.

Bekijk hier de opname van 25 januari 2021 (info-avond met o.a. De Wakkere Burger)

Bekijk hier de opname van 11 februari 2021 (brainstorm)

De presentatie van De Wakkere Burger (25 januari), de resultaten van de mentimeter en het verslag van de brainstormavond (11 februari) lees je onderaan bij downloads. 

 

Voor wie

Oproep piloot-werkgroep vrijetijdsplatform

Nu we de eerste participatieve momenten achter de rug hebben, en een brede waaier aan input verzameld hebben, gaan we met een beperkte werkgroep deze structuur verder uitwerken.

Voor deze piloot-werkgroep gaan we op zoek naar een 5-tal gemotiveerde burgers die bereid zijn om volgende taak op te nemen:

  • De structuur van het VTP samen met de ambtenaren uitwerken (onder begeleiding van Avansa).
  • Zich engageren voor de opstart van het VTP en de gevormde structuur mee implementeren.

Het engagement voor deze piloot-werkgroep is afgebakend in tijd (6 maanden) en zal in de praktijk betekenen om een 4 à 5-tal keer samen te komen. De eerste 3 maanden zal de samenwerking iets intensiever zijn aangezien we dan samen de structuur op punt stellen.  

Deze burgers die dit engagement willen aangaan zijn bij voorkeur:

  • Inwoner van Lubbeek met passie voor vrijetijd, en een warm hart om de gemeente vooruit te helpen.
  • Ze zijn in staat om te kijken naar het algemeen belang en staan boven de eigenbelangen van een vereniging, politieke partij, comité... Mensen in deze groep nemen deze taak op zich ten dienste van alle inwoners van Lubbeek.
  • Ze willen en kunnen tijd vrijmaken. Ze zijn beschikbaar om gedurende 4 à 5-tal keren bijeen te komen.

We mikken op diversiteit in deze groep om vanuit verschillende invalshoeken na te kunnen denken over deze uitdaging. Op basis van de ingediende profielen maken we een selectie.

Deze bijeenkomsten zullen zolang de huidige maatregelen aanhouden voornamelijk digitaal georganiseerd worden en indien mogelijk zullen er ook enkele fysieke bijeenkomsten zijn.

Ben jij diegene die mee deze ambitie wil helpen waarmaken? Kan jij ons inspireren met nieuwe ideeën en sterke inzichten omtrent het organiseren van het vrijetijdsplatform? En kan je dit vanuit een sterke affiniteit met de vrijetijdsbeleving in Lubbeek?

Je kan je tot 13 maart 2021 aanmelden via deze inschrijvingslink

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 1 april 2021 van 20u-22u. Dus hou deze datum alvast vrij in je agenda.