Wandel- en fietsroutes

Lubbeek bezit een ruime diversiteit aan toeristische troeven. Van waardevolle natuurgebieden over verschillende als monument geklasseerde gebouwen tot diverse recreatieve wandel- en fietsnetwerken.

De toeristische recreatieve netwerken nemen een nadrukkelijke plaats in het toeristisch aanbod. Toerisme Vlaams-Brabant heeft sterk geïnvesteerd in de recreatieve wandel- en fietsnetwerken.

Wandelroutes

Het Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels gaat door Aarschot, Bekkevoort, Holsbeek, Kortenaken, Leuven, Lubbeek, Rotselaar en Tielt-Winge. In totaal gaat het over 300 km trage wegen met elkaar verbonden door middel van knooppunten. Op de wandelkaart staan alle trajecten en nummers van knooppunten. Je kan zelf je wandeling uitstippelen en de afstand bepalen met de kilometeraanduidingen op de kaart. De lussen zijn gemiddeld 3 à 5 km lang en zijn bewegwijzerd met rechthoekige bordjes met rode opdruk.

Langs de trajecten van het Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels merk je wit-rode en geel-rode strepen op bomen, muurtjes, hekken en al wat zich daar verder toe leent. Dit is de basismarkering van de Grote Routepaden, wandelwegen over lange afstand. Via het GR-netwerk kan je heel België doorkruisen en zelfs grote delen van Europa. De topogids ‘Streek-GR Hageland’ gaat door Leuven, Lubbeek, Holsbeek, Rotselaar, Aarschot, Scherpenheuvel-Zichem, Diest, Bekkevoort, Kortenaken, Tielt-Winge, Zoutleeuw, Linter, Landen, Tienen, Boutersem  en Bierbeek.

In de natuurgebieden De Spicht en Koebos kan je landschapswandelingen maken. Via de landschapswandeling De Spicht kom je langs de kasteelparken van Gellenberg, de Biolley en van Gemp. De landschapswandeling Koebos laat je genieten van de natuur op het hoogste punt van het Hageland. Beide wandelingen zijn terug te vinden in de wandelbox ‘Landschapswandelingen Noord-Hageland’.

Verder kunnen de wandelaars hun hartje ophalen met de wandelgids Lubbeek, een uitgave van Beter Leefmilieu Lubbeek waar je aan de hand van 17 wandelingen, goed voor 108 km uitgestippelde wandelwegen, de mooiste plekjes van onze gemeente leert kennen. De gemeentelijke diensten staan in voor het onderhoud van deze wandelpaden en de bewegwijzering van de wandelingen. Momenteel wordt deze wandelgids volledig herwerkt door Beter Leefmilieu Lubbeek en is deze niet meer verkrijgbaar.

Fietsroutes

Het Fietsnetwerk Vlaams-Brabant is sinds juni 2018 vernieuwd met 150 km nieuwe fietspaden en 105 nieuwe knooppunten. Het fietsnetwerk sluit bovendien op een 20-tal plaatsen volwaardig aan op de nieuwe fietsknooppunten in Waals-Brabant. Naast de wijzigingen op het terrein, heeft Toerisme Vlaams-Brabant van de gelegenheid gebruik gemaakt om de fietsvriendelijkheid van de kaart te verbeteren.

Er is gekozen om alles te bundelen op één kaart, de infogids achterwege te laten en expliciet te kiezen voor een aanvullende, digitale versie. De fietser vindt via www.toerismevlaamsbrabant.be/fietserswelkom steeds de meest actuele info.

Het bestand van fietsvriendelijke cafés, restaurants en logies werd geactualiseerd en vernieuwd.

Het heuvelachtige terrein van Vlaams-Brabant zorgt ervoor dat de fietsers er steeds meer op uit trekken met de elektrische fiets. In het merendeel van de fietsvriendelijke horecazaken kan je je batterij kosteloos opladen. Bovendien staan de publieke laadpunten vermeld op de kaart.

Voor wie

De Burger

Procedure

De fiets –en wandelkaarten kunnen  aangekocht worden op het gemeentehuis aan de onthaalbalie.

Kostprijs

- Fietsnetwerk Vlaams-Brabant kaart: 7 euro

- Getevallei kaart + infogids: 9 euro

- Hagelandse heuvels kaart + infogids: 9 euro

- Zuid-Dijland: 9 euro

- Landschapswandelingen Noord-Hageland (doosje): 9 euro

- Streek-GR Hageland: 9 euro

- Streek GR Dijleland: 9 euro

- Historische fietsroutes Groote Oorlog in Vlaams-Brabant: 2 euro