Van 18 tot 25 september 2023 organiseerde de VVSG de Week van de Duurzame Gemeente. Dit jaar ging het over de SDG4: Samen voor onderwijs. In dit kader werden een aantal duurzaamheidsambassadeurs genomineerd. De huldiging vond plaats op donderdag 21 september. 2023.
Duurzaamheidsambassadeurs
Lokaal Dienstencentrum - leerkrachten en begeleiders workshops
Als organisatie neemt het LDC al jarenlang initiatief om, met vrijwillige lesgevers, inwoners mee te nemen in een ervaringsgerichte ontdekkingstocht doorheen taal, kunst, beweging en natuur. Het aanbod is bovendien budgetvriendelijk.
Seniorensport - onderhoudsgym
Maaike biedt, als 85 jarige, al jarenlang op een enthousiaste manier bewegingslessen aan. De laatste jaren richt ze zich specifiek op senioren.
Zorgboerderij De Bunzboerderij
De medewerkers van De Bunzboerderij richten zich op het leerproces van kinderen uit alle onderwijsvormen. Ze leren kinderen om op een 'DIER-bare' manier om te gaan met dieren en de natuur. Het is de bedoeling dat ze zelfvertrouwen opdoen, hun grenzen leren ontdekken en aanvaarden, kracht en evenwicht ervaren en het gevoel hebben dat ze sterk in hun schoenen kunnen staan.
Keten van Hoop is een NGO met als doelstelling de beroepsbekwaamheden van het plaatselijke medische en paramedische personeel in de partnerlanden in Afrika en Latijns America te ontwikkelen en om hun autonomie te verbeteren.
SIAL is een netwerk van vrijwilligers verzameld in het Steunpunt Integratie Asielzoekers Lubbeek. De vrijwilligers die zich inzetten voor de begeleiding van schoolkinderen, studenten én volwassenen in opleiding spelen hierbij een cruciale rol. Ze ondersteunen niet alleen de kinderen maar ook de ouders in relatie tot de scholen.
Sankofa Mbofra Fie Ghana voorziet in een tehuis en een school voor straatkinderen. Het project tracht een veilige, gezonde omgeving te bieden voor straat-, verlaten en weeskinderen. De kinderen van het dorp krijgen de kans om naar school te gaan en 14 ervan worden in het tehuis opgevangen door lokale mensen.
De GBS De Stip in Linden heeft een samenwerking met de school Cyendajuru, gelegen in het zuiden van Rwanda, in de sector Simbi. Het oudercomité, in samenwerking met de leerkrachten en ouders van De Stip, geloven in dit project. Jaarlijks houdt het oudercomité een gedeelte van de winsten opzij om het project financieel te steunen.
GBS De Stip Binkom – schooldirectie en leerkrachtenteam
Iedereen is welkom in de school! De directie en leerkrachten geven aan alle leerlingen kwaliteitsvol onderwijs, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten op leren en onderwijzen. De leerkrachten houden zoveel mogelijk rekening met het ontwikkelingstempo, individuele mogelijkheden en motivatie van elk kind. Ze leren de kinderen omgaan met hun kwaliteiten en beperkingen, maar ook met de diversiteit die op de school aanwezig is. Ze ondersteunen de leerlingen, begeleiden hen en helpen hen op weg om hun leerproces geleidelijk aan zelf in handen te nemen.
GBS De Stip Linden – schooldirectie en leerkrachtenteam
Elke dag opnieuw zetten de directie en de leerkrachten zich onophoudelijk in om van elke leerling een ster te maken door hen positief te benaderen, door te geloven in hun groei en door hen met veel geduld onderwijs op maat aan te bieden. Ze stellen de leerlingen centraal!
School3212 Pellenberg
School3212 is een duurzame school waar kinderen competenties verwerven die van groot belang zijn in hun latere leven en die ze langdurig, doelgericht en efficiënt kunnen inzetten. Interesse in de natuur en natuurbetrokkenheid worden aangewakkerd. Er worden acties georganiseerd om afval te beperken. Duurzaam naar school wordt gepromoot door het organiseren van Strapdagen; waterbewustzijn wordt gestimuleerd.
Sint-Martinusbasisschool Lubbeek
Elke dag opnieuw worden de kinderen met een glimlach opgevangen door de leerkrachten en de directie. Ze zetten bij de start van iedere schooldag hun schouders onder het pedagogische project van de katholieke basisschool. De school schrijft een SAMEN-verhaal waar op een positieve manier het unieke van elke leerling mee gedragen en ondersteund wordt. De kernteams, de MOS-brigadiers, de leerlingen- en ouderraad zorgen er voor dat naar school gaan een feest is! Een kwaliteitsvolle school maken doe je samen.
VBS De Linde
De leerkrachten en directie zetten zich onophoudelijk in voor kwaliteitsvol onderwijs. De school staat open voor alle kinderen van bij ons en vanuit de hele wereld. Ze proberen om voor elk kind een aanbod op maat te voorzien. Elke leerling is uniek en heeft specifieke behoeften. Ze kiezen in de klas dan ook voor een gedifferentieerde aanpak. De focus ligt niet alleen op kennis en vaardigheden, maar op de totale ontwikkeling. De leerkrachten betrekken de buitenwereld zoveel mogelijk bij de lessen: grote en kleine gebeurtenissen in de wereld, milieu, … De leerkrachten en leerlingen zijn betrokken bij de ondersteuning van allerlei projecten in de wereld die direct of indirect kinderen en hun ontwikkeling ondersteunen.
De Linde is een gezellige, warme plaats waar kinderen graag leren en samenleven in een veilig nest!
Zomerschool
De gemeente organiseert al vier jaar op rij een zomerschool voor kinderen van de derde kleuterklas tot en met het zesde leerjaar. De zomerschool wordt ondersteund door een enthousiast team van leerkrachten en studenten. De leerlingen krijgen een gevarieerd aanbod van wiskunde, taal, STEM, cultuur, sport en spel.